Leniwy sernik.pdf

(55 KB) Pobierz
37870084 UNPDF
Leniwy sernik
Składniki
1 kg półtłustego twarogu, 7 jajek, pół kostki masła lub margaryny,
2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej. Polewa: pół kostki margaryny, 6 łyżek
cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Do posypania sernika: 5 dag
orzechów włoskich lub laskowych
Sposób przyrządzania
Całe jaja ubić z cukrem końcówką miksującą miksera lub w malakserze, dodać
posiekany tłuszcz i znowu zmiksować. Następnie włożyć pokruszony ser i zmiksować na
jednolitą gładką masę (jeśli użyjemy tłustego sera, nie musimy już dodawać tłuszczu). Na
końcu dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Wylać ciasto do tortownicy
wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec około godziny w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200°C. Polewę gotować, mieszając, aż składniki się połączą.
Następnie lekko ją przestudzić i polać nią zimny sernik. Wierzch posypać posiekanymi
orzechami. (100 g - 305 kcal).
 
37870084.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin