DIETA GENOTYPOWA Dr Peter D Adamo.pdf

(2352 KB) Pobierz
431242649 UNPDF
Przedmowa do przedmowy ;-).
Dieta genotypowa to filozofia twojego ciała. To nieustanny proces wsłuchiwania
się we własne ciało a nie walczenie z nim, gdyż ta walka jest skazana na
niepowodzenie. A dieta czyli pewien reżim jest potrzebna dlatego, że
dostępność do żywności jest dzisiaj zbyt łatwa, niezgodna z naszym układem
trawiennym, który kształtował się przez setki tysięcy lat, gdzie zdobywanie
żywności wymagało wiele trudu. Z tąd dzisiaj tak wiele osób cierpi na nadwagę.
Dieta genotypowa wskazuje szczególnie na te pokarmy, które pomagają nam
chudnąć, nie głodząc się przy tym, a wręcz przeciwnie odzyskując energię.
Drugi aspekt diety, niepodkreślony w tej książce to fakt, że nasza dieta powinna
być maksymalnie niskowęglowodanowa oparta głównie na białkach i
tłuszczach. To insulina najbardziej zakłóca naszą gospodarkę hormonalną i
przyspiesza podział komórkowy, który jest powodem przedwczesnego
starzenia. Żywność naturalna a szczególnie dzika zawiera minimalne ilości
węglowodanów. Wystrzały insuliny do krwi po spożyciu pokarmów wysoko
glikiemicznych powodują chwilowe nasycenie, a po kilku godzinach wilczy głód
insulinowy, choć energetycznie jesteśmy zaspokojeni. Tak więc w końcu jest to
motor napędowy dla tycia. Naukowcy obliczyli, że bezpieczna dawka
węglowodanów dziennie to max. 72 gramy węglowodanów przyswajalnych.
Moja propozycja: zrobić sobie plan na kilka nawet lat stopniowego odstawiania
węglowodanów.
I praktyczna rada:
W kontroli nad pracą mózgu współzawodniczą dwa aminokwasy. Jednym z nich
jest L-tyrozyna, której mózgu używa do syntezy neuroprzekaźników,
noradrenaliny i dopaminy, koniecznych dla uzyskania jasności i szybkości
myślenia, długotrwałej pamięci oraz poczucia równowagi i przytomności
umysłu. Drugi to L-tryptofan, który mózg wykorzystuje do wytwarzania innego
neuroprzekaźnika, serotoniny, odpowiedzialnego za spowolnienie reakcji,
uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tyrozyna znajduje się w
produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola,
soczewica. L-tyrozyna jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który
znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku działa obniżająco na
sprawność umysłową. Jeśli o poranku L-tyrozyna dotrze do mózgu przed
L-tryptofanem spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały
dzień. Jeśli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował
wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg
zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować
umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność bogatą w
białko, zanim weźmiemy do ust kęs żywności bogatej w węglowodany - czyli
cukry. W białku zwierzęcym i roślinnym znajduje się mnóstwo L-tyrozyny,
natomiast niewielkie ilości L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan potrzebuje
węglowodanów aby dostać się do mózgu. Tak więc rano spożywamy białko
natomiast wieczorem, przed snem węglowodany, które pobudzą syntezę
serotoniny. Jeśli na przykład powstrzymamy się od jedzenia makaronu i tym
podobnych produktów aż do wieczornego produktu, osiągniemy najwyższą
energię umysłową podczas dnia, a ponadto L-tyrozyna zminimalizuje skutki
stresu. Dobroczynne, relaksujące skutki L-tryptofanu odczujemy wieczorem,
kiedy nadejdzie czas odpoczynku i snu.
Zdrówka życzę!
PS. W Polsce jest dużo (to nie żart) Badaczy, co tłumaczy dużą
ekscentryczność tego narodu i nadwyraz dużą ilość wypadków
samochodowych.
431242649.001.png
Dedykuję Marthcie,
która wspierała mnie w trakcie tej pracy
„Anatomia to przeznaczenie”
- Zygmunt Freud
Zgłoś jeśli naruszono regulamin