inne.doc

(41 KB) Pobierz

 

NALEŚNIKI

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szkalnka mleka

1 jajko

1/3 szklanki wody

1 cukier waniliowy (jeśli naleśniki mają być na słodko

lub

gałka muszkatołowa (jeśli naleśniki mają być pikantne)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Smażyć na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

 

OMLET

 

SKŁADNIKI:

2 jajka

2 łyżki mąki

4 łyżki mleka

szczypta soli

 

Wszystko wymieszać w mix-maxie lub shakerze. Wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyc 2-3 minuty. Nałożyć farsz: dżem, konfitura, serek, groszek konserwowy, szpinak, pieczarki – do wyboru. Złożyć omlet na pół i zmażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu polać sokiem lub sosem.

 

 

MEKSYKAŃSKIE DELICJE Z MICRO PLUSA

 

SKŁADNIKI:

2 piersi kurczaka

4 ząbki czosnku

2 cebulki

1 papryka żółta,1 czerwona, 1 zielona

pomidory z puszki lub 4 sparzone i obrane ze skórki

 

PRZYPRAWY:

Marynata korzenna Kamic

Bazylia

Majeranek

Oliwa z oliwek

Pieprz

Sól

Cukier

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

 

Zamarynowane wcześniej filety, wstawić do mikrofali na 4-6 min. ( w zależnośc od grubości filetów) na 600 w pojemniku MicroPlus z kratką. Przekrojone na pół papryki posypujemy solą, następnie opłukujemy pod zimną wodą. Paprykę, czosnek czosnek cebulę kroimy na drobne kawałeczki. Po wyciągnięciu kratki z filetami do tłuszczu pozostawionego przez filety dolewamy pół łyżeczki oliwy i dodajemy przygotowane składniki. Przyprawiamy do smaku majerankiem, bazylią, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do mikrofali na 600V na 6-8 minut.

 

 

CHLEB WIELOZIARNISTY

 

SKŁADNIKI:

25 dag mąki pszennej

25 dag mąki razowej żytniej

3 łyżki ziaren słonecznika(pestki dyni, łatki owsiane)

5 dag drożdży

15 dag jogurtu naturalnego

łyżeczka soli

½ szklanki letniej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąki wymieszać ze sobą, dodać słonecznik, jogurt i sól. Drożdże wymieszać z wodą. Wszystkie składniki razem połączyć w misce B11. Miskę włożyć do ciepłej wody. Po trzykrotnym puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, potem temperaturę zmniejszyć do 1700 i piec kolejne 20-30 mnut.

 

CHLEB CZONKOWO-CEBULOWY

 

SKŁĄDNIKI

50 dag mąk

4 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

150ml ciepłego mleka

150 g cebuli

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Cebule i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, uważając żeby się nie przypaliły, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, drożdże wymieszać z mlekiem i dodać do miski. Miskę włożyć do cieplej wody. Po trzykrotnym puknięciu ciasto przełożyć do silikonowego króla, piec 30-40 minut w temp. 180’C

 

PTASIE MLECZKO PRIMA SORT.

 

SKŁADNIKI

4-5 jajek

6-8 łyżek cukru

½ cytryny

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki żelatyny

troszeczkę soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Jajka sparzyć jak do majonezu, oddzielić białka i umieścić je w Candy, dodać szczyptę soli, przy pomocy miksera ubić na sztywno dodać 4-5 łyżek cukru ciągle miksując doprowadzić do gładkiej, jednolitej masy, tę podzielić na pół. Rozpuścić łyżkę żelatyny, ostudzić i dodać do połowy białek, dodać kakao kakao wlać do Liliany. Drugą połowę piany umieścić w umytej Candy dodać cukier waniliowy i zmiksować a sztywno, rozpuścić łyżkę żelatyny, ostudzić i zmiksować z masą z białek, wylać do Liliany, tę wstawić do lodówki. W Candy ubić żółtka z 2-3 łyżkami cukru na jednolitą masę, rozpuścić łyżkę żelatyny, żółtka skłócić z sokiem z cytryny dodać żelatynę. Chwilę miksować i wylać do Liliany. Po ½ godziny gotowe do jedzenia.

 

 

NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

 

SKŁADNIKI:

Ok. 70 dag mąki

1 jajko

3 łyżki oleju

½ łyżeczki soli

ok. 1,5 szklanki wrzątku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w sużej misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać. Niestety dalej trzeba wyrobić ciasto rękoma, ale kto łatwiej zrobi ciasto zaparzane??? Jest doprawdy doskonałe.

BUŁECZKI Z TŁUSZCZEM

 

SKŁADNIKI:

500G mąki

5 dag drożdży

¼ litra ciepłego mleka

1 jajko

1 łyżka soli

szczypta cukru

250 g pokrojonej w kostki wysuszonej słoniny i boczku

1 drobno pokrojona cebula

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

W składniki wymieszać mleko z drożdżami. Całą zawartość wlać do przygotowanej w dużej misce do ciasta mąki. Dodać pozostałe składniki. Przykrywamy pokrywką i mieszamy sposobem Tupper. Wstawić zamkniętą miskę do ciepłej wody. Po minimum 3 krotnym odskoczeniu pokrywki formujemy z ciasta małe bułeczki i kładziemy je na posmarowaną blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

 

 

KLKUSKI DROŻDŻOWE GOTOWANE NA PARZE

 

SKŁADNIKI:

250 ml Mleka

600g mąki

50g drożdży

¼ kostki tłuszczu

1 łyżka cukru

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Mleko, tłuszcz i sól rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do dużej Miski Do Ciasta.Wsypać mąkę, dodać roztrzepane w shakerze jajka, i rozmieszane z cukrm drożdże. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto sposobem Topper. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia aż do 3krotmego otwarcia się pokrywki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość 2 cm. Wykrawać krążki kieliszkiem od wina. Garnek zakryć podwójnie złożoną gazą i przymocować ją do garnka tak, aby ułożone na niej kluski gotowały się nad wodą. Przykryć kluski miską i gotować parę minut. Podawać na gorąco.

 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

 

SKŁADNIKI:

½ kg mąki (3 szklanki)

1 szklanka mleka

½ cukru

5 dag drożdży

1 -2 żółtka ( białko do posmarowania bułeczek)

½ kostki masła ( może być pół szklanki oleju)

30 dag pieczarek

1 cebula

sól, pieprz, kminek, oregano

 

SPOSÓB PRZYZĄDZENIA

Z mleka, cukru, drożdży i żółtek w shakerze roztrzepujemy rozczyn. Pieczarki z cebulą dusimy na tłuszczu przeznaczonym do ciasta, solimy i pieprzymy do smaku. Odstawimy do studzenia. Przygotowany rozczyn przelewamy do mąki w Dużej Misce Do Ciasta, kilkoma ruchami ŁYŻKĄ DO CIASTA mieszamy składniki w Misce, Miskę odpowietrzamy i zamykamy. Zawartość miski mieszamy ruchami okrężnymi, lub potrząsając miską. Następnie dokładamy do ciasta uduszone z cebulką pieczarki wraz z tłuszczem. Całość mieszamy Łyżka A następnie, po zamknięciu, Całą Miską. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejsce. Ciasto jest wyrośnięte  po trzykrotnym otwarciu się miski. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy z niego ok. 15 bułeczek, posypujemy je wg własnych upodobań: żółtym serem, oregano lub kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minut.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin