KOSTKA TOFFI.doc

(26 KB) Pobierz
KOSTKA TOFFI

KOSTKA TOFFI

CIASTO KRUCHE:
-2,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-3 łyżki miodu
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
-15 dag margaryny

 

BISZKOPT:
-4 jajka
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao

 

NA PIANKĘ TOFFI:
-1,5 szklanki śmietany kremówki
-2 łyżki żelatyny
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (uprzednio gotowanego przez 3 godziny w puszce i dokładnie wystudzonego

 

DO DEKORACJI:
-płatki migdałowe

 

CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 równe części i upiec oddzielnie na jednakowych blachach (zdaje się, że mają wymiary 25x36 cm...w każdym razie coś w tym stylu), 15 minut w temperaturze 200 stopni powinno z powodzeniem wystarczyć.

 

BISZKOPT:
Z podanych składników upiec biszkopt w identycznej blaszce jak te, w których piekliśmy placki kruche.

 

PIANKA TOFFI:
Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać do niej (stopniowo oczywiście) 3/4 puszki ugotowanego schłodzonego mleka, (z którego zrobił się piękny karmel...). Gdy składniki idealnie się połączą dodać żelatyną, rozpuszczoną w trochę ponad 1/3 szklanki wody i wystudzoną.

 

Pierwszy placek miodowy posmarować połową masy toffi. Nałożyć biszkopt, posmarować go pozostałą masą. Nałożyć drugi placek miodowy. Wierzch ciasta posmarować karmelem, który został w puszce. Posypać migdałami, które można wcześniej zrumienić na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Koniecznie należy natomiast  odstawić ciasto do następnego dnia, bo dopiero wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto będzie rozpływać się w ustach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin