CIASTO KRUCHE:-2,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru-3 łyżki miodu-1 jajko-1 łyżeczka sody-15 dag margaryny
BISZKOPT:-4 jajka-0,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej-1 szklanka cukru-1 łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao
NA PIANKĘ TOFFI:-1,5 szklanki śmietany kremówki-2 łyżki żelatyny-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (uprzednio gotowanego przez 3 godziny w puszce i dokładnie wystudzonego
DO DEKORACJI:-płatki migdałowe
CIASTO KRUCHE:Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 równe części i upiec oddzielnie na jednakowych blachach (zdaje się, że mają wymiary 25x36 cm...w każdym razie coś w tym stylu), 15 minut w temperaturze 200 stopni powinno z powodzeniem wystarczyć.
BISZKOPT:Z podanych składników upiec biszkopt w identycznej blaszce jak te, w których piekliśmy placki kruche.
PIANKA TOFFI:Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać do niej (stopniowo oczywiście) 3/4 puszki ugotowanego schłodzonego mleka, (z którego zrobił się piękny karmel...). Gdy składniki idealnie się połączą dodać żelatyną, rozpuszczoną w trochę ponad 1/3 szklanki wody i wystudzoną.
Pierwszy placek miodowy posmarować połową masy toffi. Nałożyć biszkopt, posmarować go pozostałą masą. Nałożyć drugi placek miodowy. Wierzch ciasta posmarować karmelem, który został w puszce. Posypać migdałami, które można wcześniej zrumienić na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Koniecznie należy natomiast odstawić ciasto do następnego dnia, bo dopiero wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto będzie rozpływać się w ustach.
peterek57