Ekspresowa napoleonka.doc

(25 KB) Pobierz
Ekspresowa napoleonka

Ekspresowa napoleonka

Składniki:

1 szklanka mąki
5 szklanek mleka
kostka masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
4 opakowania herbatników
cukier puder

Sposób wykonania:

Blachę wykładamy papierem a następnie połowa herbatników. 4 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, pozostałą część mleka miksujemy oddzielnie z mąką i żółtkami oraz budyniem. Obie masy łączymy (zimną wlewamy do gotującej się) i miksujemy aż zgęstnieje (trzymając na palniku i mieszając aby nie przywarło). Jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki, wykładamy na nią drugą część herbatników, odstawiamy aż masa wystygnie a ciasto stężeje. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin