Drożdżowy placek z brzoskwiniami.doc

(302 KB) Pobierz
Drożdżowy placek z brzoskwiniami

Drożdżowy placek z brzoskwiniami

 

Składniki (na 24 porcje; 1 porcja = 200 kcal)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 80 g masła lub margaryny
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

krem serowy:
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 100 g cukru pudru

- 2 łyżki płatków migdałowych
- duża puszka brzoskwiń w syropie

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami żeby powstał zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.

Masło rozpuścić, ostudzić. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrabiać dość długo, aby powstałe ciasto odchodziło od ręki (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką). Przykryć i odstawić na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrobić jeszcze raz, przełożyć ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 40x25 cm. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować masę serową:
twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną.

Gotową masę wyłożyć na wyrośnięte drożdżowe ciasto, na niej ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 40 - 50 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin