Babka mandarynkowa.doc

(25 KB) Pobierz
Babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa

 

SKŁADNIKI

* 250 g margaryny
* 200 g cukru
* 5 jajek
* 500 g mąki
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 250 g naturalnego jogurtu
* 2 puszki mandarynek
* 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
* kilka kropel aromatu pomarańczowego

ponadto:
* 200 g cukru pudru
* 2 - 3 łyżki soku cytrynowego

Mandarynki odcedzić na jakimś sitku z zalewy.
Margarynę utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodać jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmiksować stopniowo do masy. Na samym końcu wmiksować proszek galaretkowy i aromat pomarańczowy.

Formę z kominkiem lub długą keksówkę (24 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przełożyć kilka łyżek ciasta. Poukładać część mandarynek. Potem rozłożyć znowu nieco ciasta i znowu nałożyć część mandarynek. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Piec w temp. 180°C około 50 - 60 minut (sprawdzać patyczkiem).

Gdy babka przestygnie, zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i posmarować nim ciasto.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin