Algi.doc

(74 KB) Pobierz
Sperma byka doda ci urody

Algoterapia - moc prosto z mórz

 

Kosmetyki zawierające algi zalecane są przede wszystkim w pielęgnacji cer wrażliwych, suchych, podrażnionych. Jednakże ze względu na bogactwo mikro i makroelementów, a także witam, zabiegi kosmetyczne z algami polecane są właściwie dla każdej cery.

Algi, czyli inaczej glony, spotykane są w wodach całego świata. To ogólna nazwa dużej grupy organizmów wodnych. Mogą być różnej wielkości – od małych kilkumilimetrowych, do kilkumetrowych. W kosmetyce stosowane są od niedawna, ich skład jest ciągle badany. Dziś wiadomo, że zawierają dużo protein, węglowodanów, mikro i makroelementów oraz witamin. Mają silne działanie antyoksydacyjnie, oczyszczają organizm z toksyn i nadmiaru wody, pobudzają układ odpornościowy organizmu. Regulują także prace gruczołów łojowych.

Algi w kosmetyce znalazły szerokie zastosowanie, można znaleźć je w kremach, ampułkach, maseczkach, żelach i mleczkach kosmetycznych, są także składnikami żeli pod prysznic, szamponów i maseczek do włosów. Swoje szerokie zastosowanie algi zawdzięczają bogactwu składników odżywczych pochodzących prosto z mórz. Dla przemysłu kosmetycznego pozyskuje się algi z najczystszych wód, jednak coraz częściej uzyskuje się je w laboratoriach. Rośliny te mają różną barwę ze względu na swe pochodzenie. Algi mórz zimnych mają kolor brunatny, algi mórz ciepłych charakteryzują się czerwonym zabarwieniem.

W czym tkwi moc?

Algi bogate są z witaminy z grupy B. Witaminy te odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Wspomagają procesy w niej zachodzące, dzięki czemu skóra szybciej się regeneruje i jest lepiej odżywiona. Algi zawierają także witaminę E, znaną jako witaminę młodości, która znana jest ze swego działania antyoksydacyjnego. Zawarta jest w nich także witamina C, która wzmacnia ściany dużych naczyń krwionośnych, dzięki temu składniki odżywcze z alg są lepiej transportowane i wchłaniane przez skórę. W efekcie algi wykazują także działanie przeciwzapalne, dlatego też są polecane przy cerach suchych, podrażnionych.

Ze względu na specyficzną budowę tych roślin, składniki w nich zawarte są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez skórę. Bogactwo minerałów w algach takich jak magnez, potas, wapń, jod, cynk, żelazo, miedź, fosfor i mangan, sprawia, że skóra może pracować prawidłowo. Bardzo łatwo zachwiać równowagę minerałów w organizmie, a już ich mały niedobór może powodować suchość skóry.

Algi zawierają ponadto alkohole cukrowe, które wykazują działanie nawilżające i regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu naskórek pozostaje właściwie nawilżony i co ważne dzięki właściwościom ochronnym wilgoć ta pozostaje w naskórku. Bogactwo składników alg uzupełniają także mukoplisacharydy. Składniki te odpowiadają za prawidłową elastyczność skóry i zapewniają zatrzymanie wilgoci w skórze właściwej. Znany kwas hialuronowy to właśnie przedstawiciel tej grupy substancji silnie nawilżających. Związki te mają działanie hydrofilne, czyli potrafią wiązać wodę i utrzymać ją w skórze.

Algi potrafią także zapewnić prawidłowe nawilżenie naskórka dzięki temu, iż zawierają białka, które uzupełniają NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający. NMF stanowi ważny element naskórka, jego niedobór powoduje przesuszanie skóry, wówczas jest ona narażona na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. W algach występuje także bardzo ważne białko - aosaina. Ma ona zdolność wiązania się z enzymem rozkładającym elastynę, dzięki czemu nie ma ona możliwości degradacji tego ważnego białka. Elastyna jest odpowiedzialna za elastyczność naszej skóry i zapewnia jej młody wygląd.

W algach zawarte są także polifenole, które mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Polifenole chronią także przed działaniem wolnych rodników. Glony zawierają także tłuszcze. Znajdują się w nich NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli tłuszcze, które są zdrowe i potrzebne do prawidłowej pracy skóry. Algi zawierają bardzo rzadko spotykany kwas linolenowy. Kwas ten uzupełnia warstwę lipidową naskórka, wzmacniając jego właściwości obronne. Kolejny ważny kwas w algach to kwas alginowy. Dzięki niemu algi mają działanie detoksykujące, gdyż wiąże on toksyny.

Niezastąpione w kosmetyce

Biorąc pod uwagę moc jaka tkwi w algach, popularność zabiegów algowych może tylko wzrastać. Zabiegi kosmetyczne z użyciem alg regenerują skórę, opóźniają procesy jej starzenia, nawilżają skórę i zatrzymują wilgoć w naskórku. Poprawiają elastyczność skóry, uszczelniają naczynia krwionośne, działają detoksykująco. Pomocne są w walce z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki skóry. Dzięki budowie alg składniki w nich zawarte są transportowane przez naskórek aż do skóry właściwej. Jest to o tyle ważne, że większość kremów nie posiada takich umiejętności i odżywia tylko naskórek, bez skóry właściwej.

Algi łagodzą podrażnienia skóry, działają przeciwzapalnie, dzięki temu mogą być stosowane i na cerę suchą, wrażliwą,  jak i na cerę tłustą i podrażnioną. Zabiegi z algami polecane są także osobom przepracowanym, zmęczonym, przebywającym w pomieszczeniach klimatyzowanych. Czynniki te wpływają negatywnie na procesy zachodzące w skórze, przyspieszają procesy starzenia się skóry, a dzięki algom, skóra może zostać właściwie dotleniona, odżywiona a toksyny usunięte.

Algi znajdują zastosowanie w leczeniu egzemy, trądziku pospolitego i różowatego, przyśpieszają leczenie blizn. Doskonale sprawdzają się w terapii antycellulitowej, gdyż stymulują przemianę materii i dostarczają wielu mikro i makroelementów. Algoterapia sprawdza się także doskonale w leczeniu rozstępów.

W kosmetyce algi stosuje się w postaci sproszkowanej. Dzięki temu są wygodne w użyciu a ponad to ich sproszkowanie poprawia ich wchłanialność.

W salonach kosmetycznych, przy zabiegach typu welness, wykorzystuje się terapeutyczne właściwości alg, wody morskiej. Łączy się te zabiegi z działaniem błota morskiego i olejków aromatycznych. Zabiegi takie pozwalają na całkowitą odnowę biologiczną organizmu, łagodzą napięcie, stres, działają detoksykująco i pozwalają na wspaniały relaks.

Oferta zabiegów z użyciem alg w salonach kosmetycznych jest bardzo duża -  to m.in.: peelingi algowe ciała, masaże ciała kremami z algami, kąpiele w kapsułach Spa z algami. W pielęgnacji twarzy stosuje się maseczki algowe. Zaletą glonów jest fakt, iż można je stosować do każdego rodzaju cery. Polecane są i przy cerach tłustych, suchych i wrażliwych, także naczyniowych. Maski algowe można także polecić paniom w ciąży na całe ciało, szczególnie na okolice brzucha, ud i pośladków, gdyż nie działamy ciepłem i nie rozgrzewamy skóry, a bogactwo składników w algach wspaniale odżywi skórę, która w tym szczególnym okresie jest narażona na mikourazy i pęknięcia włókien kolagenowych i elastnowych.

Algi zawierają mnóstwo mikroelementów, witamin, a nasza skóra bardzo dobrze przyswaja składniki w nich zawarte. Aby można było zaobserwować efekt działania alg polecam wykonywanie takich zabiegów w serii 12-16 wizyt, w zależności od indywidualnych potrzeb skóry. Zabiegi takie dobrze wykonywać dwa razy w tygodniu. Połączenie algoterapii z właściwą dietą i aktywnym trybem życia sprawi, że na pewno poczujemy się zdrowsi.

 

Algi morskie:

Podwodny świat glonów czyli alg, tajemniczy i nie mniej zróżnicowany niż znana nam na co dzień roślinność lądowa, od wieków fascynuje ludzi zainteresowanych ich wykorzystywaniem.

Wśród glonów wyróżniamy ponad 30 tysięcy różnych gatunków. Część glonów jest bardzo drobna, wręcz mikroskopijnej wielkości, inne przybierają olbrzymie rozmiary, a kształtem przypominają wręcz podwodne zarośla lub krzaki. Glony rozwijać się mogą praktycznie w każdym środowisku wodnym, słodkim, słonym, zasolonym, stojącym lub płynącym.

W większości są samożywne, dzięki czemu są doskonałym źródłem pokarmu dla świata zwierzęcego. Zuwagi na duże wartości odżywcze, glony od dawna wykorzystywane są przez człowieka w niektórych regionach świata jako uzupełnienie codziennej diety i jako pasza dla zwierząt. Znalazły też swoje miejsce w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym oraz w kosmetyce.

ALGI MORSKIE I SŁODKOWODNE

Analiza alg (morskich i słodkowodnych) wykazała, że gromadzą one w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie i to w postaci łatwo przyswajalnej przez człowieka. Możemy w nich znaleźć: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo.

Dodatkowo algi morskie obfitują w dużą ilość jodu i jest to podstawowa różnica między tymi rodzajami glonów. Duża zawartość jodu jest niekorzystna przy niektórych chorobach tarczycy, o czym należy pamiętać włączając algi do diety. Z drugiej strony przy niedobrze jodu w organizmie, algi morskie mogą działać korzystnie uzupełniając zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Algi (niezależnie od miejsca pochodzenia) zawierają również wiele witamin: beta-karoten czyli prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP. Algi są źródłem materii organicznej i jako takie są idealne do uzupełniania diety wegeteriańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego do rozwoju organizmu człowieka i właściwego jego funkcjonowania.

Algi są również doskonałym źródłem aminokwasów tzw. egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać z pożywieniem. A z aminokwasów zbudowane są wszystkie białka każdego żywego ustroju. W krajach Azji Południowo-Wschodniej algi morskie od dawna zajmują poczesne miejsce w codziennym wyżywieniu, jako źródło białka, witamin i minerałów, a niektóre z dań azjatyckich bez algi w ogóle tracą swój egzotyczny charakter.

ALGI NA NASZYCH STOŁACH

Algi gościmy w naszym jadłospisie prawie codziennie, nawet o tym nie wiedząc. Niektóre z nich są bowiem używane do produkcji dodatków znajdujących szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substancje zagęszczające i żelujące, co wpływa korzystnie na wygląd i smak różnych artykułów spożywczych. Dlatego na większości kupowanych artykułów żywnościowych znajdujemy dziwnie brzmiące nazwy jak: alginian sodu, agar czy karagen lub symbole im odpowiadające.

Alginian sodu o symbolu E 401 jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z wodorostów morskich. Jest bez smaku i zapachu oraz dobrze wiąże wodę i dlatego używany jest jako zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosów sałatkowych, majonezów niskotłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych, warzyw puszkowanych, koncentratów, sosów, dżemów, galaretek i marmolad, lodów, deserów, serków termizowanych. Alginian sodu dodawany jest jako substancja klarująca do soków, moszczy, piwa, wina czy miodów pitnych.

Agar o symbolu E 406 jest kolejną substancją żelującą pozyskiwaną z czerwonych glonów krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Agar również nie ma smaku i zapachu i coraz częściej używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, od której się odchodzi od czasu nagłośnienia choroby szalonych krów. Agar używany jest jako zagęstnik i substancja żelująca m. in. do produkcji napojów mlecznych nie fermentowanych, sosów sałatkowych, przetworów rybnych, ptasiego mleczka, galaretek, dżemów, marmolad, wyrobów ciastkarskich, a jako substancja klarująca do produkcji piwa. Jest również wykorzystywany w laboratoriach jako pożywka dla hodowli bakteryjnych lub dla hodowli tkankowych in vitro.

Trzecim z dodatków spożywczych opartym na algach jest karagen o symbolu E 407. Otrzymuje się go z czerwonych alg oceanicznych. Stosowany jest jako zagęstnik lub substancja żelująca m.in. do produktów mlecznych fermentowanych, sosów sałatkowych, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn niskotłuszczowych, serków topionych, serków termizowanych, wyrobów garmażeryjnych. Jako stabilizator i emulgator karagen znajduje zastosowanie w mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych i w deserach tłuszczowych w aerozolu.

ALGI JAKO ŹRÓDŁO SUPLEMENTACJI

Coraz większe zainteresowanie naturalnymi suplementami spowodowało zwrot ku ich naturalnym źródłom jakim niewątpliwie są algi morskie. Jednym z szerzej poznanych glonów jest zielononiebieska spirulina (łac. Spirulina maxima) dostępna bez recepty w naszych aptekach w postaci gotowych preparatów. Spirulina dostarcza pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych minerałów i witamin, a zawarte w niej barwniki - chlorofil i fitocyjanina - wspomagają procesy trawienne, metaboliczne oraz oczyszczające organizmu. Poza tymi dwoma głównymi barwnikami, spirulina zawiera beta-karoten oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie sprzężony kwas linolowy tzw. CLA.

Spirulina działa korzystnie na nasz układ immunologiczny, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz wspomaga detoksykację organizmu, co może mieć duże znaczenie m.in. dla osób palących lub przyjmujących długotrwale leki. Spirulina polecana jest szczególnie dla wegetarian jako uzupełnienie białka. Jedyne przeciwwskazania do jej zażywania to ciąża, okres karmienia i wiek do lat 12, ponieważ nie była ona badana w tych grupach ludzi.

Drugą z alg dostępną w naszych aptekach bez recepty jest chlorella, która jest słodkowodnym glonem bogatym w białko i inne składniki odżywcze. Chlorella jest glonem jednokomórkowym, który bardzo szybko się rozmnaża, co ma podstawowe znaczenie w jej hodowli. Mówi się nawet, że dzięki niej można by częściowo zlikwidować problem głodu w wielu krajach świata. Jej największe spożycie notuje się w Japonii.

Zanim jednak chlorella w przyszłości zagości na dobre w naszym, swojskim jadłospisie jako produkt spożywczy, można uzupełniać nią dietę jako suplementem. Podobnie jak spirulina wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, oraz działa detoksykacyjnie. Chlorellę można zalecać jako wspomaganie leczenia chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.

ALGI W KOSMETYCE

Współczesna kosmetologia szeroko czerpie z odżywczych i pielęgnacyjnych właściwości różnych roślin, w tym od niedawna i z morskich alg, które zawierają liczne związki biologicznie czynne takie, jak:

·         Witaminy z grupy B pobudzające regenerację naskórka

·         Beta-karoten, witaminy C i E mające działanie przeciwutleniające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych i poprawiające wygląd skóry

·         Minerały (cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, mangan, wapń i żelazo) regulujące czynność skóry

·         Aminokwasy egzogenne korzystnie oddziaływujące na nawilżenie skóry

·         Białko aosaina opóźniające proces starzenia się skóry poprzez hamowanie enzymu rozkładającego włókna elastynowe

·         Polifenole działające antyoksydacyjnie, również opóźniając starzenie skóry

·         Węglowodany (mannit, mannitol, sorbitol) regulujące pracę gruczołów łojowych

·         Omawiany już wyżej karagen działający nawilżająco

·         Kwas hialuronowy i siarczan chondroityny również silnie nawilżający skórę

·         Nienasycone kwasy tłuszczowe działające korzystnie na barierę lipidową skóry

·         Agar używany jako zagęstnik do kosmetyków.

W kosmetykach z algami szczególnie ważne jest opóźnianie procesu starzenia skóry i jej regeneracja. Dlatego kosmetyki takie wskazane są dla osób narażonych na działanie szkodliwych wolnych rodników tlenowych związanych z paleniem papierosów, zanieczyszczeniami powietrza czy żyjących w permanentnym napięciu. Kojące działanie algi wykazują również na skórę łojotokową lub trądzikową ponieważ oczyszczają cerę.

Inne działanie alg w kosmetykach to rewitalizacja skóry poprzez aktywację syntezy kolagenu oraz redukcja cellulitu w wyniku pobudzenia przemiany materii w tkance tłuszczowej. Algi działają korzystnie nie tylko na skórę, ale i na -włosy, dlatego coraz częściej są składnikiem odżywek i innych kosmetyków przeznaczonych do ich pielęgnacji.

Jak pokrótce można było się zorientować mamy dla alg różnorodne zastosowania i możemy być pewni, że na tym nie skończy się ich wykorzystanie dla dobra człowieka. Kolejne lata na pewno poszerzą naszą wiedzę o tej grupie roślin i sprawią, że o algach usłyszymy jeszcze nie raz.

 

 

Algi w kosmetyce:

 

Lekarze i kosmetolodzy szukając związków bogatych w witaminy i mikroelementy, wspomagających funkcjonowanie organizmu i jednocześnie mogących poprawić wygląd naszej skóry, sięgnęli do głębin morskich. W morzu żyje bowiem ponad 500 tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Jednym z cenniejszych darów morza okazały się algi, a właściwie – używając prawidłowej nazwy botanicznej – glony.

Algi to ogólna nazwa ogromnej grupy, najczęściej samożywnych, wodnych organizmów o bardzo zróżnicowanej wielkości: od kilku milimetrów do kilku metrów (wodorosty morskie). Różne odmiany alg są hodowane lub wydobywane z dna mórz, szczególnie z okolic Bretanii (Bretończycy nazywają algi "chlebem morza"). Coraz częściej pozyskuje się je również metodami biotechnologicznymi.

Skład chemiczny poszczególnych gatunków glonów jest różny i nie do końca dokładnie zbadany. Wiadomo, że organizmy te zawierają stosunkowo duże ilości protein, węglowodanów (głównie polisacharydy), witamin i mikroelementów. W skład ich może wchodzić też chlorofil bądź inny barwnik, nadający im charakterystyczną barwę (zieloną, czerwoną lub brązową). Algi grupuje się bardzo często właśnie w zależności od ich zabarwienia.

W wielu kulturach glony są tradycyjnym składnikiem jadłospisu. W Europie coraz częściej stosowane są jako środki uzupełniające pożywienie w postaci kapsułek, tabletek lub proszku. W krajach Dalekiego Wschodu kobiety od stuleci używały przyrządzone z alg preparaty do regeneracji wysuszonej, spierzchniętej, np. pod wpływem nadmiaru słońca czy wiatru skóry twarzy i rąk.

Badaniem i wytwarzaniem alg do celów kosmetycznych naukowcy zajmują się od niedawna. Jednym z pionierów tych badań jest prof. Claude Chasse, znany oceanolog, który podjął próby poznania ich składu chemicznego, określenia właściwości i sposobu wykorzystania. Jak się okazało, organizmy te mogą stanowić źródło najróżniejszych substancji interesujących dla kosmetyki.

Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek, algi wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt.

Mikroelementy obecne w różnych rodzajach alg, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry.

Algi mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują glony zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy – enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość.

Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna).

Obecne w algach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę.

Na uwagę zasługują także zawarte w algach polifenole, posiadające właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt alg chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.

Lipidy występujące w glonach zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym także kwas linolenowy, który wzmacnia barierę lipidową oraz likwiduje stany zapalne naskórka.

Biorąc pod uwagę zawarte w algach składniki można przypuszczać, że w praktyce kosmetycznej mogą one odgrywać coraz większą rolę, zwłaszcza w regeneracji skóry i opóźnianiu procesów jej starzenia się. Wykazują one bowiem dużą zdolność przenikania w głąb warstwy rogowej. Przeprowadzone badania potwierdzają, iż w trakcie liftingu wszystkie substancje czynne są wchłaniane i transportowane do skóry właściwej. Algi mają właściwości dotleniające i regenerujące. Wykazują zdolność napinania skóry, rozjaśniania cery, kojenia podrażnień.

Preparaty kosmetyczne zawierające wyciągi z alg morskich szczególnie polecane są do pielęgnacji cery osób często przebywających w suchych pomieszczeniach, narażonych na działanie skażonego powietrza wielkich miast, żyjących w ciągłym stresie. Czynniki te wpływają bowiem negatywnie na skórę, przyspieszając proces jej starzenia. Stosowanie preparatów zawierających glony może neutralizować skutki tych działań. Algi zaopatrują naszą skórę w witaminy, aminokwasy, elementy śladowe, proteiny i składniki mineralne, przez co regenerują tkanki i komórki i zapewniają jej prawidłowe nawilżenie.

Algi wchodzą w skład klasycznych kosmetyków, np. kremów, żeli, ampułek, maseczek kosmetycznych. Jako kosmetyczna substancja czynna wspomagają one procesy odnowy skóry. Badania wykazują, że po podaniu preparatu algowego widoczny jest efekt rewitalizujący, spowodowany pobudzaniem syntezy kolagenu. Preparaty takie wyróżniają się działaniem wybitnie regenerującym.

W kosmetyce szczególnie przydatne są algi sproszkowane do mikronowych rozmiarów. Proces mikronizacji sprawia, że biologiczna energia alg może być wykorzystana jeszcze bardziej efektywnie. Dzięki wielkości molekuł i szczególnej strukturze działają one osmotycznie i dlatego bardzo chętnie stosowane są w preparatach kosmetycznych.

W kosmetyce i farmacji wysoko ceni się także wiele innych właściwości alg, m.in. ich zdolność oczyszczania skóry i wchłaniania łoju. Stąd też preparaty zawierające je w swoim składzie stosuje się w celach leczniczych w schorzeniach dermatologicznych, takich jak egzemy czy trądzik pospolity. Kuracje przy pomocy alg łagodzą objawy łuszczycy. Dobre wyniki daje także zastosowanie ich do leczenia blizn.

Algi są także jednym ze składników preparatów antycelulitowych. Zwiększają one bowiem fizjologiczne działanie metaboliczne komórek. Obecny w wielu glonach kwas alginowy stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu. Jednocześnie algi dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń i fosfor. Kosmetyczne preparaty zawierające je w swoim składzie stosowane są także ze względu na efekt drenażu tkanek. Algoterapia daje dobre wyniki w otyłości, przy rozstępach skóry na brzuchu i na piersiach. Algi stosowane są tu w postaci płynów i żeli kąpielowych oraz preparatów do masażu ciała. Mikroniowane algi morskie stosowane jako 100% okłady z alg morskich działają wyszczuplająco i detoksykująco.

Ze względu na własności algi wykorzystywane są także w odżywkach i żelach stosowanych do pielęgnacji oraz układania włosów.

Bardzo często zarówno w kosmetyce domowej, jak i profesjonalnej, wykorzystuje się algi zielone, które są bardzo dobrze tolerowane przez skórę. Rośliny te zawierają ponad 50 różnorodnych składników, dzięki czemu mogą zaopatrywać skórę w wiele ważnych elementów odżywczych.

Ekstrakt algi czerwonej stosowany jest w kosmetykach, które działają na skórę nawilżająco, oczyszczająco i łagodząco, wspomagają prawidłowe ukrwienie, redukują tłuszcz w tkance podskórnej. Produkty te poprawiają przede wszystkim stan cery: odwodnionej, z trądzikiem młodzieńczym oraz nadwrażliwej. Wyciąg z alg czerwonych, bogaty w pierwiastki, takie jak wapń, magnez, krzem, cynk gwarantuje także zdrowy wygląd włosów.

Preparaty zawierające w swoim składzie bogaty w składniki aktywne wyciąg z morskich wodorostów łagodzą podrażnienia skóry, wywołane np. działaniem promieni słonecznych, goleniem, czy depilacją. Zastosowanie tego rodzaju kosmetyków powoduje, że skóra staje się miękka i dobrze nawodniona. Szczególnie zalecane są dla cery wrażliwej.

Preparaty z wyciągiem z alg hawajskich działają kojąco, regulują naturalną równowagę, wzmacniają barierę ochronną skóry. Przywracają one cerze świeżość i naturalny wygląd, nie powodując przy tym podrażnień.

Obecnie dość często łączy się w produktach kosmetycznych właściwości roślin lądowych i morskich. W zależności od przeznaczenia kosmetyku oraz rodzaju skóry, do której preparat jest skierowany, stosuje się razem z algami olejki eteryczne, wyciągi z kwiatów, witaminy czy inne substancje biologicznie aktywne.

I tak kompleks zawierający DNA oraz wyciąg z alg morskich i małży doskonale i trwale nawilża, lekko napina skórę, wygładza i uelastycznia ją, zapobiega wiotczeniu i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Stymuluje także procesy biochemiczne komórek skóry. Zmniejsza obrzęki i ciemne zabarwienia pojawiające się pod oczami. Szybko osiągany efekt wizualny zawdzięcza się tu dzięki łatwemu przenikaniu kompleksu przez naskórek.

Algi zawierają duże ilości elementów śladowych, a nasza skóra szybko reaguje na terapię preparatami zawierającymi je w swoim składzie. Jednak dla uzyskania długotrwałych rezultatów najbardziej wskazane jest doustne przyjmowanie preparatów z tych niezwykłych glonów. Stosowane zewnętrznie oraz przyjmowane doustnie mogą w sposób widoczny poprawiać stan naszej skóry i włosów.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin