Karaibski deser bananowy.doc

(22 KB) Pobierz
Karaibski deser bananowy

Karaibski deser bananowy

- Przygotowanie tego deseru zajmuje mniej niż 10 min. i jest bardzo widowiskowe. Dlatego to danie znakomicie nadaje się na wieczorne przyjęcia. Wejście z płonącą patelnią w ręku robi ogromne wrażenie na gościach.
A potem już nikt nie może oprzeć się gorącym bananom w karmelu, zaprawionym likierem, po których powoli spływają topiące się lody waniliowe.
Działa bez pudła.

Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę.
Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. (Uważaj na firanki.) Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Produkty potrzebne do przepisu

·         125 g lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ)

·         szczypta cynamonu

·         4 dojrzałe banany

·         1/4 szklanki likieru bananowego

·         ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany

·         60 g masła

·         1/2 szklanki rumu

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin