Bakłażany z oliwkami i pomidorami.rtf

(6 KB) Pobierz
Bak³a¿any z oliwkami i pomidorami

Bakłany z oliwkami i pomidorami

 

Składniki:

3 małe bakłany

30 dag drobnych pomidorów

10-15 czarnych oliwek

2 łki soku z cytryny

sos:

3 łki czerwonego octu winnego

4 łki oliwy

tymianek

l

pieprz

 

Bakłany umyj, pokrój w kostkę, posyp lekko solą i odstaw na godzinę. Potem odsącz i obgotuj (około 5 minut). Po ugotowaniu musisz je odcedzić, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na cienkie plasterki.

 

Przygotuj sos: wymieszaj starannie oliwę, ocet winny, tymianek, sól i pieprz. W płaskiej salaterce ułóż plasterki pomidorów, na nich połóż kostki bakłana, wierzch przykryj oliwkami. Całość polej sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin