Kapusta z grzybami
Pozostałą z wigilii kapustę można nazajutrz odgrzać i podać do pieczystego. 1 kg kiszonej kapusty /jeśli bardzo kwaśna, przepłukać szybko na sitku, pod bieżącą wodą/ zalewamy 2 szkankami wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, gotujemy do miękkości 5 - 8 dkg suszonych grzybów. Ugotowane grzyby krajemy w cienkie paseczki i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Kapustę podprawiamy jasną zasmażką z 2 łyżek masła i 1 łyżki maki, dodając jeszcze jedną sporą, drobno posiekaną i usmażoną w maśle na złoty kolor cebulę. Tak przyrządzoną kapustę solimy i pieprzyny do smaku i jeszcze przez chwilę gotujemy, ponieważ potrawa powinna byc gęsta.
Źródło: W staropolskiej kuchni.
margo1810