Składniki dla 6 osób:1,2 kg polędwicy wieprzowej50 g musztardy50 ml koniaku20 ml białego wina wytrawnegotymianek2 główki czosnku (nieobrane)300 g pomidorów pokrojonych w kostkę15 g mąki ziemniaczanej50 ml gorzkiej wódki100 ml śmietankisól i pieprzPrzygotowanie:Przygotować marynatę w Dużej Misce do ciasta 3l - wymieszać musztardę, koniak, białe wino i tymianek.Do marynaty włożyć polędwiczki i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Następnie umieścić je w Ultra Plus owalnym 3l, dorzucić nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pomidory, sól i pieprz.Przykryć i piec 20 min. w temp. 180°C (termostat 6). Po tym czasie odkryć Ultra Plus i dodać wódkę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszane w Shakerze. Zamknąć i zapiekać jeszcze 10 min.
Przygotowanie: 15 minPieczenie: 30 min. – temperatura 180°C, termostat 6
Drukuj przepis
ystyna1