Polędwica po francusku.doc

(34 KB) Pobierz
Polędwica po francusku

Polędwica po francusku

Składniki dla 6 osób:

1,2 kg polędwicy wieprzowej
50 g musztardy
50 ml koniaku
20 ml białego wina wytrawnego
tymianek
2 główki czosnku (nieobrane)
300 g pomidorów pokrojonych w kostkę
15 g mąki ziemniaczanej
50 ml gorzkiej wódki
100 ml śmietanki
sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę w Dużej Misce do ciasta 3l - wymieszać musztardę, koniak, białe wino i tymianek.
Do marynaty włożyć polędwiczki i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Następnie umieścić je w Ultra Plus owalnym 3l, dorzucić nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pomidory, sól i pieprz.
Przykryć i piec 20 min. w temp. 180°C (termostat 6). Po tym czasie odkryć Ultra Plus i dodać wódkę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszane w Shakerze. Zamknąć i zapiekać jeszcze 10 min.

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie:  30 min.  – temperatura  180°C, termostat 6

 

Drukuj przepis

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin