Golonka duszona w piwie.doc

(21 KB) Pobierz
Golonka duszona w piwie;

Golonka duszona w piwie;
1,5 kg golonki wieprzowej
1 lyżka mąki
1 lyżka smalcu lub oliwy
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 seler
1 butelka piwa jasnego
6 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki
sól,pieprz
golonkę umyć włożyć do osolonego wrzątku gotować 20-30 minut
wyjąć mięso z wody i osączyć (wywar zachować)
wymieszać majeranek,paprykę,zmielone ziele angielskie i listek laurowy pieprz oraz sól - golonkę natrzeć tą mieszaniną
oprószyć mąką obsmażyć na smalcu ze wszystkich stron na rumiano
warzywa drobno pokroić dodać do golonki podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 minut gdy płyn nieco wyparuje stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości
Golonka najlepiej smakuje z chrzanem lub ćwikłą

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin