Golonka duszona w piwie;1,5 kg golonki wieprzowej 1 lyżka mąki1 lyżka smalcu lub oliwy1 marchewka1 cebula1 pietruszka1 seler1 butelka piwa jasnego6 ziaren ziela angielskiego1 listek laurowy1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka paprykisól,pieprzgolonkę umyć włożyć do osolonego wrzątku gotować 20-30 minutwyjąć mięso z wody i osączyć (wywar zachować)wymieszać majeranek,paprykę,zmielone ziele angielskie i listek laurowy pieprz oraz sól - golonkę natrzeć tą mieszaniną oprószyć mąką obsmażyć na smalcu ze wszystkich stron na rumiano warzywa drobno pokroić dodać do golonki podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 60 minut gdy płyn nieco wyparuje stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości Golonka najlepiej smakuje z chrzanem lub ćwikłą
ystyna1