Sałatka z karczochami.doc

(35 KB) Pobierz
Sałatka z karczochami

Sałatka z karczochami

- Moje karczochy gotowały się 15 minut. Ale czas gotowania tak naprawdę zależy od karczocha. Więc najbezpieczniej będzie sprawdzać, nakłuwając je nożem.
Aha, gotowa sałatka będzie się fajnie wyglądać udekorowana świeżymi liśćmi sałaty.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min.

Jak to zrobić:
1. Każdy karczoch przytrzymaj za główkę i wyrwij (ręcznie, nie odcinaj) łodygę z włoskami na końcu.
2. Odetnij sam wierzchołek, a nożyczkami poodcinaj końcówki listków.
3. Przeturlaj cytrynę po blacie, żeby wycisnąć z niej sok i posmaruj nim karczocha od spodu i z wierzchu.
4. Włóż karczochy do garnka z wodą, wrzuć wyciśniętą cytrynę i wsyp sól do smaku. Przyciśnij karczochy talerzem, żeby całkowicie były zanurzone pod wodą.
5. Gotuj 15-20 min. (Sprawdzaj nożem, czy są już miękkie).
6. Ugotuj jajko na twardo zaczynając od zimnej wody.
7. Rozdrobnij tuńczyka w misce. Wsyp kukurydzę.
8. Pokrój każde jajko na 8 części i wrzuć do sałatki.
9. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski.
10. Karczochy zahartuj. Usuń liście i włoski tak, żeby zostało samo serce.
11. Pokrój serca w paseczki i wymieszaj z resztą sałatki.
12. Na koniec dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. (Pieprz może być czerwony, żeby elegancko się prezentował.)

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

Sałatka z karczochami

·         1/2 cytryny

·         2 jajka

·         5 karczochów

·         200 g kukurydzy

·         100 g majonezu

·         1/2 pęczka natki pietruszki

·         sól i pieprz do smaku

·         200 g tuńczyka (już bez oleju)
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin