Dżem wykwintny wieloowocowy.pdf

(29 KB) Pobierz
5856886 UNPDF
Dżem wykwintny wieloowocowy
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek 1 kg śliwek 1 kg twardych dojrzałych gruszek 20 dag rodzynek 20
dag łuskanych orzechów włoskich 1,5 kg cukru pół laski wanilii kilka goździków
Sposób wykonania:
Jabłka i gruszki obrać, pokroć na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i
wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka
godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając. Dodać
opłukane rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki.
Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych
słoików typu twist, wypełniając je po brzegi. Mocno zakręcić i odpowietrzyć, ustawiając
słoiki do góry dnem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin