Cukinie.pdf

(29 KB) Pobierz
5856719 UNPDF
Cukinie
Składniki:
- 10 dag cukinii - 4 ząbki czosnku - świeży tymianek - olej słonecznikowy - oliwa z oliwek
extra virgin - sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Umyte, wytarte do sucha cukinie kroimy na kawałki - 3
cm. Obsmażamy na oleju czosnek na bardzo lekko złoto, uważając by go nie przypalić,
następnie dorzucamy cukinię i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając około 5 minut.
Usmażone, lekko przyciskamy na patelni widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Tłuszcz
odlewamy, cukinie solimy, pieprzymy i wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie
w słoikach i zalewamy oliwą. Słoiki wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy na
przystawkę, w temperaturze pokojowej, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin