Dieta antycellulitowa.doc

(48 KB) Pobierz
Dieta antycellulitowa

Dieta antycellulitowa

Zauważyłaś może, że Twoja skóra na udach lub brzuchu zaczyna się fałdować i po ściśnięciu przypomina skórę pomarańczy? To jest cellulit. Ten artykuł podpowie Ci, jak możesz z nim walczyć za pomocą odpowiedniego żywienia się.

Co to jest cellulit i skąd się bierze

Cellulit jest szpecącym skórę zjawiskiem nazywanym potocznie "pomarańczową skórką", czy błędnie - "cellulitisem". Zaawansowany cellulit objawia się bladą, pofałdowaną i nabrzmiałą skórą na brzuchu, pośladkach i udach. Rozpoczyna go pierwsze stadium, które jest widoczne dopiero po ściśnięciu skóry. Pojawienie się cellulitu jest sygnałem, że organizm ma trudności z usunięciem nadmiaru zbędnych, trujących substancji, zalegających w komórkach tłuszczowych.

Chociaż sam cellulit nie jest chorobą, świadczy o zagrożeniu zdrowia m.in.:  zaburzeniami przemiany materii, żylakami,  zakrzepami,  a nawet groźnymi dla życia zatorami.

W zwalczeniu cellulitu może Ci pomóc regularny masaż oraz dieta.

Dieta antycellulitowa

Układając jadłospis powinnaś wybierać takie jedzenie, które przyspiesza proces przemiany materii i umożliwia komórkom ciała skuteczne pozbycie się nagromadzonych zapasów oraz wody.

Najlepsze produkty do walki z cellulitem to: świeże owoce i warzywa, chude sery, chude mięsa, ryby, razowe pieczywo, grube kasze i płatki zbożowe.

Istotnym składnikiem diety antycellulitowej są produkty zawierające kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.

Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są:

·         tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)

·         tran

·         olej lniany. Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego

Źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są:

·         orzechy

·         pestki słonecznika, dyni, porzeczek

·         olej z wiesiołka i ogórecznika. Jego dzienna dawka to 1 - 5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni

Źródłem kwasów tłuszczowych omega-9 są:

·         oliwa z oliwek

·         pestki słonecznika

·         ziarno sezamu

·         awokado

·         olej rzepakowy canola. Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.

Stosując dietę powinno się codziennie wypijać około dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej.

Przybliżony rozkład kaloryczności posiłków:

I śniadanie - 360 kcal, II śniadanie - 120 kcal,  obiad - 420 kcal, podwieczorek - 60 kcal,  kolacja - 240 kcal  

Tygodniowe menu diety antycellulitowej:

1 dzień - płatków owsianych – oczyścisz układ pokarmowy

 

I Śniadanie 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką mleka (2%) i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki

 
II Śniadanie – opakowanie jogurtu light (150g) z 3 łyżkami muesli bez cukru, mandarynka

 

Obiad½ szkl. ugotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana 5 łyżkami mielonego mięsa z indyka z jajkiem i tartą bułką, szklanka surówki z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli, z czosnkiem i łyżeczką oleju słonecznikowego

 
Podwieczorek - koktajl z ½ szklanki kefiru i małego jabłka, do tego łyżka płatków owsianych

 

Kolacja kromka chleba razowego pełnoziarnistego, posmarowana cienko margaryną, z 2 łyżkami tuńczyka w sosie własnym, pięć koktajlowych pomidorków

 

2 dzień - owocowo-warzywny – wypłuczesz toksyny

 

I Śniadanie sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, 2 średnich ogórków kwaszonych, ½ opakowania jogurtu, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa

 
II Śniadanie – ½ serka waniliowego (bez tłuszczu i cukru) z grejpfrutem

 

Obiad2 ugotowane ziemniaki posypane koperkiem, duży filet z dorsza posypany ziołami i pieczony w folii, ½ szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z czerwonej kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z łyżeczką oleju słonecznikowego

 
Podwieczorek – ½ szklanki kefiru z łyżką płatków owsianych, jabłko

 

Kolacjagotowane warzywa z dipem: 2 marchewki, ziemniak, 6 łyżek fasolki szparagowej, 4 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy.  Dip: 30 g chudego białego sera, 1/3 kubka jogurtu naturalnego, 2 łyżki siekanej , czerwonej papryki, ½ łyżki siekanych orzechów, sól, pieprz

 

3 dzień- mleczny – spalisz tłuszcz w ogniu białka 

I Śniadanie ½ dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżką posiekanego szczypiorku, 4 liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego kakao na mleku

 
II Śniadanie – kromka chleba staropolskiego z 3 łyżkami chudego białego sera, ½ grejpfruta

 

Obiad2 średnie ugotowane ziemniaki posypane pietruszką, pierś kurczaka w sosie curry: połówka dużej piersi kurczaka obsmażona na łyżeczce oliwy z oliwek z małą cebulą i curry, doprawiona 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, do tego ½ szklanki surówki z porów i jabłka

 
Podwieczorek – sałatka z mandarynki i łyżki serka homogenizowanego

 

Kolacja2 kromki żytniego chleba graham z 2 plasterkami wędzonej piersi drobiowej, 2 liście sałaty, 5 dużych rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty

 

4 dzień- produktów z ziarna – przyspieszysz przemianę materii

 

I Śniadanie 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150 g), kromka chleba żytniego razowego posmarowana cieniutko margaryną z 2 plasterkami kiełbasy drobiowej, garść kiełków rzeżuchy

 
II Śniadanie – 2 kromki chrupkiego, razowego pieczywa z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, pomarańcza

 

Obiad3 łyżki makaronu razowego, ugotowanego al dente, gruby plaster mięsa z piersi indyka (bez skóry) obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek, 3 łyżki surówki z porów i zielonego groszku doprawionej łyżeczką niskokalorycznego majonezu

 
Podwieczorek – ½ opakowania serka waniliowego (bez tłuszczu i cukru), 2 łyżki płatków kukurydzianych

 

Kolacja½ bułki grahamki, gotowana parówka drobiowa, surówka ze średniego pomidora z małą cebulą

 

5 dzień- mleczny – spalisz tłuszcz w ogniu białka

 

I Śniadanie omlet: jajko rozmącone z ¼ szklanki mleka (2% tłuszczu) i łyżeczką mąki usmażone na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka kawy zbożowej z mlekiem

 
II Śniadanie – szklanka kefiru z łyżką muesli, kiwi

 

Obiad3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej z grubym plastrem schabu wieprzowego, usmażonym na łyżeczce oleju słonecznikowego, ½ szklanki gotowanej fasolki szparagowej, surówka przygotowana z 2/3 strąka czerwonej papryki i małej cebuli

 
Podwieczorek – opakowanie (150 g) jogurtu owocowego typu light

 

Kolacja2 naleśniki z nadzieniem przygotowanym z 2 czubatych łyżek chudego białego sera, posypanego słodzikiem i plastra ananasa pokrojonego w kostkę

6 dzień- rybny – poprawisz metabolizm

 

I Śniadanie kromka razowego żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, gruszka

 
II Śniadanie – kromka chleba razowego typu graham posmarowana ½ opakowania serka typu „wiejski”, pomarańcza

 

Obiad2 średnie ugotowane ziemniaki posypane natką pietruszki, duży filet z morszczuka lub innej chudej ryby upieczony w folii lub gotowany, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulką doprawiona łyżeczką oleju słonecznikowego

 
Podwieczorek – szklanka maślanki naturalnej (1% tłuszczu), szklanka świeżych lub mrożonych truskawek

 

Kolacja2 kromki chleba razowego z ziarnami słonecznika posmarowane pastą przygotowaną z: ½ koski chudego sera białego, 1/3 wędzonej makreli, połączonych kiełkami soji i lucerny

 

7 dzień- chudego mięsa – przybliżysz się do normalnej diety

 

 

I Śniadanie opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) z 2 łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych z dodatkiem 2 mandarynek, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz 5 rzodkiewkami

 
II Śniadanie – ½ grahamki z 2 plasterkami wędliny drobiowej, małe jabłko

 

Obiad½ szklanki ugotowanego ryżu, filet z piersi kurczaka (120 g) obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek i uduszony z ½ opakowania (250 g) mrożonych warzyw oraz ½ szklanki soku pomidorowego

 
Podwieczorek – duże pieczone jabłko, ½ szklanki maślanki (0,5% tłuszczu)

 

Kolacja3 kromki chrupkiego pieczywa z sezamem, 3 plasterki kiełbasy szynkowej z kurczaka, świeży ogórek, duża kiść ciemnych winogron luba mała zielonych

 

Kurację stosujemy przez 2 tygodnie powtarzając schemat tygodniowy.

Definicje wybranych słów

Cellulit - (ang. cellulite z łc. cellula ‘mała komórka’) med. pojawiająca się najczęściej na kobiecych udach i pośladkach zniekształcona tkanka tłuszczowa, skóra ją okrywająca nabiera wyglądu skórki pomarańczy. Cellulit po raz pierwszy został opisany w 1920 roku przez Alqiera i Paviota jako zniekształcenie dotyczące powierzchni skóry. Występuje u osób z nadwagą, u kobiet w ciąży, w okresie pokwitania. Można wyróżnić kilka stadiów rozwojowych: 1. Początkowo dochodzi do zastoju w obrębie naczyń krwionośnych i limfatycznych, 2. Kolejna zmiana to obraz skórki pomarańczowej z płytkimi zagłębieniami skóry, 3. Najbardziej nasilone włóknienie jest w trzecim stadium: powierzchnia skóry jest jakby nierówna, obecne są dołki, przy dotknięciu wyczuwamy guzki. Czynniki, które predysponują do cellulitu: -podłoże genetyczne, -zaburzenia hormonalne, -schorzenia narządu rodnego, -brak ruchu, -noszenie obcisłej odzieży, -nieprawidłowa dieta.

Kwasy tłuszczowe – kwasy karboksylowe z jedną grupą -COOH, wywodzące się od węglowodorów alifatycznych. Najprostsze kwasy tłuszczowe to kwas mrówkowy i kwas octowy. Tzw. wyższe kwasy tłuszczowe (zawierające po kilkanaście atomów węgla w cząsteczce) tworzą w reakcji z gliceryną tłuszcze albo oleje roślinne (glicerydy), zaś w reakcjach wyższych kwasów tłuszczowych (palmitynowego, stearynowego) z wodorotlenkami sodu lub potasu powstają mydła

Lista zdefiniowanych słów

Cellulit, Kwasy tłuszczowe

 

Pytania testowe

1. Cellulit objawia się w postaci::

a)      żylaków

b)     siniaków

c)      „pomarańczowej skórki”

d)     fałdek tłuszczu

 

2.      Podstawą produkty diety antycellulitowej są :

a)      Białkowe

b)     produkty zawierające kwasy tłuszczowe

c)      produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9

d)     tłuszcze zwierzęce

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin