Kapusta po chińsku.doc

(32 KB) Pobierz
Kapusta po chińsku

Kapusta po chińsku

Opis

Kapusta powinna wyjść ostra, aby złagodzić jej moc można dodać niewielką ilość cukru. Potrawę stosuję jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań głównych nie wykluczając kuchni polskiej.

Składniki

·         kapusta biała 1/2 małej główki

·         sos sojowy 2 łyżki

·         czosnek 3-4 ząbki

·         imbir korzeń 2 cm

·         curry w proszku 1 łyżeczka płaska

·         pieprz czarny mielony 1 łyżeczka płaska

·         pieprz Cayenne 1 łyżeczka płaska

·         oliwa z oliwek 2-3 łyżki

Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od przygotowania sosu - dajemy w równych proporcjach (po 1 łyżeczce) curry, pieprzu i pieprzu cayenne zalewamy sosem sojowym do uzyskania niezbyt gęstej masy.

Do wysokiego garnka lejemy oliwy i na bardzo dużym ogniu podpiekamy pokrojoną w kostkę 1x1 cm kapustę wcześniej wymieszaną z drobno pokrojonym imbirem i wyciśniętym czosnkiem. (podczas podgrzewania może się lekko przypalić ale trzeba cały czas mieszać).

Kiedy kapusta będzie już podpieczona dodajemy wcześniej przygotowany sos. Pamiętać trzeba aby kapustę podpiekać na dużym ogniu ciągle mieszając, zbyt mały ogień i dłuższy czas gotowania zrobią z kapusty niepożądaną papkę.

Tylko duży ogień i krótki czas gotowania są kluczem do sukcesu, kapusta może być lekko surowa lub przypalona :) Najlepiej wychodzi na teflonowym woku

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin