4 Wykład Bakterie.doc

(16420 KB) Pobierz
Mikrobiologia – Bakterie

Mikrobiologia – Bakterie.

Krótka Historia

- Fracastorius- pierwszy który postulował ich istnienie  1478-1553

- Antoni van Leeuwenhork – pierwszy zobaczył pod mikroskopem 250x, w roku 1695

- Pasteur Ludwik (1822-1895) szczepionki, hodowla bakterii, fermentacja, pasteryzacja

- Lister (1827-1912) pierwsza antyseptyka przy użyciu fenolu

- Robert Koch – (1843-1910) odkrył Prątek gruźlicy, przecinkowiec cholery, tuberkulinę

- Ehrlich, Bordet, Miecznikow – teorie szczepień i odporności

- Fleming – odkrycie antybiotyków (1929)

- Domagk – Odkrycie sulfonamidów (1934) – pierwsze skuteczne leki na bakterie

- Polacy: Struś, Nencki, Bujwid, Danysz, Padlewski, Weigl, Prażmowski,

Sytematyka Bakterii

Dokonana na podstawie podobieństw morfologicznych, fizjologicznych, antygenowych i chorobotwórczych.

KlasaàRządàrodzinaàrodzajàgatunekàtypy, szczepy

Budowa komórki Bakteryjnej.

Chemicznie: 80% wody 20% suchej masy w tym: 50 % białek 10% tłuszczu 10-20% RNA, 3-4% DNA

Powierzchniowe Struktury komórkowe:

1. Ściana Komórkowa:

- Stanowi 20-40% masy bakterii                                          - zawiera: antygeny i zw. toksyczne

- skład: kwas muraminowy, aminokwasy, lipidy, polisacharydy

- niweluje ciśnienie wewnątrzplazmatyczne              - grubość u G+ 20nm, u G- 10 nm

- nadaje kształt komórce,

Skład ściany warunkuje właściwości serologiczne oraz zachowanie wobec barwników, które jest podstawą głównego podziału bakterii na G+ i G-. Barwienie metodą Gramma

G+ - barwią się na niebiesko (wiąże się z fioletem krystalicznym, który nie wypłukuje się wodą lub acetonem)(peptydoglikan 50-90% -40 warstw mureiny)

G- - barwią się na różowo (peptydoglikan 5-20% - 1 warstwa mureiny)

2. Błona komórkowa – struktura otaczająca cytoplazme stanowiąca barierę osmotyczną (utrzymanie różnicy w składzie chemicznym komórki i świata zewnętrznego) odpowiada ona za transport składników pokarmowych do komórki a produktów przemiany materii poza komórkę.

3. Przestrzeń periplazmatyczna- przestrzeń pomiędzy ścianą, a błoną komórkową

4. Otoczka bakteryjna: egzopolimery = polimery zewnątrzkomórkowe. Nie występuje u wszystkich bakterii, nadaje wygląd śluzowy, może przekraczać średnicą wymiar całej bakterii, chroni przed wysychaniem, fagocytozą i wchłanianiem antybiotyków. Ułatwia adhezję do nabłonka,  warunkuje charakter serologiczny np.: np. Streptococus Pneumonie (dwoinka zap. Płuc)– szczep S chorobotwórczy, szczep R niechorobotwórczy.

5. Fimbrie(Pili): występują u niektórych bakterii G-, w liczbie od kilku do kilkuset. Cienkie, krótkie wypustki cytoplazmatyczne ułatwiające przyleganie do innych bakterii  wymianę DNA(fimbrie płciowe) lub pobieranie pokarmu i adhezję (fimbrie zwykłe)

6. Rzęski (Vibro): nitkowate twory o budowie białkowej wyrastające z ciałka podstawowego wychodzące na zewnątrz przez ścianę komórkowa i otoczkę(śluz). Warunkują ruch bakterii  3-12 mm/min.

- jednorzęse – monotrichalne- jedna rzęska (fibra) na biegunie

- wielorzęse – politrychalne, jeśli pęczek to lofotrichalne

              -  jednobiegunowe

              - dwubiegunowe (amfitrychalne)

- okołorzęse – peritrychalne – rzęski na całej powierzchni komórki.

Wewnętrzne struktury bakteryjne:

1.  Cytoplazma -  koloid złożony z białka, tłuszczu, cukru i wody- wypełniający wnętrze komórki

2. Nukleoid – odpowiednik Jądra komórkowego podwójna spirala DNA zwinięta w kolisty twór o długości 1000 nm. Przyczepiony do błony komórkowej

3. Rybosomy bakteryjne – do kilkunastu tysięcy są to centra syntezy białek.

4. Plazmidy – nie wszędzie występują- zawierają materiał genetyczny

5. Wakuole, ziarnistości cytoplazmatyczne, zbiorniczki komórkowe, ciała lipidowezawierają materiał zapasowy komórek bakteryjnych

6. Mezosomy – wgłębienia błony komórkowej do cytoplazmy, centra energetyczne komórki. Biorą udział przy tworzeniu błon poprzecznych podczas podziału.

7. Przetrwalniki – spory –odporne na temperaturę, wysychanie, środki dezynfekujące. W odpowiednich warunkach na nowo przechodzą do formy wegetatywnej

 

 

Kształt Bakterii

1.       Bakterie kuliste – ziarenkowce

a.       Paciorkowce – Streptococcus – łańcuszki z ziarenkowców

b.       Gronkowce – Staphylococcus – ułożone w kształt gron

c.       Dwoinki – Diplococcus – wyglądają jak dwa ziarenka kawy

d.       Pakietowce – Sarcina – regularne równoległoboki

2.       Bakterie cylindryczne – urzęsione lub nie,

a.       Pałeczki - Bacterium – nie wytwarzają przetrwalników

b.       Laseczki – Bacillus – zakończone osto, zaokrąglenie lub maczugowato.

3.       Bakterie spiralne- skręcone jak korkociąg o różnej długości

a.       Przecinkowce - Vibrio – wycinek spirali w kształcie przecinka

b.       Śrubowce – Spirillum­- kilka skrętów o średniej długości

c.       Krętki – Spirochaeta ­ ­- długa sprężyna o regularnych skrętach

Rozwój bakterii

Podział – najczęściej poprzeczny, gdy komórka dostatecznie urośnie następuje replikacja DNA, dzieli się i rozłącza lub  nie np. gronkowce, paciorkowce. W korzystnych warunkach możliwe co 20-30 min.

Mutacje – punktowe lub chromosomowe –zmiany kolejności łańcucha DNA (daje np. oporność na antybiotyki)

Koniugacja – najczęściej występuje fibrie płciowe i przekazanie DNA

Transformacja – wchłonięcie DNA z zewnątrz np. z martwej komórki i wbudowanie we własne

Transdukcja – przekazanie DNA przez bakteriofagafaga

 

Odżywianie bakterii

Autotrofy – samożywne pobierają związki nieorganiczne i przetwarzają je na organiczne: fotosynteza i chemosynteza

Heterotrofy – cudzożywne – odżywiają się gotowymi związkami organicznymi

              - pasożyty – czerpią pożywienie z organizmów żywych

              - Saprofity – czerpią pokarm z organizmów rozkładających się

             

Oddychanie Bakterii

Tlenowe

Beztlenowe

Fermentacja

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii

1.    Otoczki formy z otoczkami najczęściej są chorobotwórcze, pomagają uniknąć fagocytozy

2.    Adhezyny – przyleganie do komórek śluzówki gospodarza (inaczej by je wypłukało)

3.    Egzoenzymy – enzymy wydzielane na zewnątrz przez bakterie rozkładają tkanki gospodarza ułatwiając penetracje bakterii , lub inaktywują antybiotyki

a.       Kolagenaza

b.       Hialuronidaza

c.       Fibrynolizyna

d.      Streptokinaza

e.       B-laktamazy (inaktywują np. penicylinę, )

4.    Toksyny

a.       Egzotoksyny – wytwarzane przeżyciowo i wydalane do środowiska życia bakterii

- enterotoksyny – działają na przewód pokarmowy

- neurotoksyny – działają na układ nerwowy

- cytotoksyny – działają na komórki różnych tkanek

b. Endotoksyny – będące składnikiem komórki bakteryjnej lub uwalniane do jej wnętrza dla organizmu gospodarza niebezpieczne gdy się uwalniają po śmierci gospodarza

5. Pirogeny – substancje pochodzące z rozpadu bakterii (mogą także zanieczyszczać igły, leki, etc) wywołują trwające kilka godzin ataki gorączki i dreszczy.

Oporność Bakterii na antybiotyki

Przyczyny:

- nadużywanie antybiotyków

- krótkotrwałe lub niewłaściwe dawkowanie antybiotyków

- antybiotyki w mieszankach paszowych dla zwierząt

- zakażenia szpitalne

Mechanizmy

- zmienność genetyczna- antygenowa

- wytwarzanie otoczek  (wiążą fagocyty, unieczynniają lub odpychają je)

- enzymy zapobiegające wewnątrzkomórkowemu strawieniu

- bezpośrednie przenoszenie się z komórki do komórki

-  zaburzanie cyklu odpornościowego

- produkcja nieskutecznych przeciwciał

 

Antybiotyki podział i działanie:

-zahamowanie podziału – uszkodzenie DNA

- zahamowanie wzrostu – blokada syntezy białek

- uszkodzenie ściany komórkowej

- uszkodzenie błony komórkowej

 

1.       Antybiotyki B-laktamowe: zaburzają podział bakteriiàuszkadzają ścianęàuwalniają enzymy autolityczneà wylanie i śmierć bakterii

a.       Penicyliny

b.       Cefalosporyny

c.       Monobaktamy

d.       Karbapenemy

e.       Inhibitory b-laktamaz – podawane z antybiotykami

2.       Aminoglikozydy – wnikają do bakteriiàwiążą się z rybosomamiàzahamowanie syntezy białek bakteryjnych (streptomycyna, gentamycyna, neomycyna)

3.       Tetracykliny – blokują syntezę białek

4.       Makrolidy – blokują syntezę białek, zmniejszają produkcją śluzu u chorego

5.       Glikopeptydy – blokują syntezę ściany

6.       Chinolony i fluorochinolony – blokują replikacje DNA

7.       Sulfonamidy – blokują syntezę kwasu foliowego – działanie bakteriostatyczne.

8.       Polipeptydy –dezintegrują błonę komórkową staje się ona przepuszczalna

9.       Nitroimidazole – niszczą DNA

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin