Cera naczynkowa – charakteryzuje się widocznymi, rozszerzonymi narzynkami krwionośnymi. Przyczyna tego mogą być – nieodpowiednia dieta (niezbilansowana dieta, gotowe dania poddane obróbce)..
Gdy jest dużo wolnych – rodników skóra szybciej się starzeje.
Cera naczynkowa może być również spowodowana nadmiarem glikosami noglikanów.
Cera atroficzna – delikatna, mało podściółki tłuszczowej, cienkie narzynka są wtedy widoczne. Występuje często u anorektyczek. Cera spowodowana wyniszczeniem organizmu, np. po leczeniu, cera wrażliwa.
Cera starzejaca się: zmiany zachodzące w poszczególnych warstwach skóry.
Warstwa tłuszczowa – na starość znika lub w sposób niekontrolowany podlega rozrastaniu adypocyty się rozrastają.
Skóra właściwa – na skutek niewystarczającej produkcji włókien łącznotkankowych następuje zaburzenie w budowie tkanki, czyli struktury nie jest regularna, włókna zaczynają zanikać, skora staja się mniej jędrna, zmiany w obrębie naczyń krwionośnych, są rozszerzone naczynia na zewnątrz, już się nie kurczą. Skora robi się słabo odżywiona i słabo dotleniona, substancja mukopilisacharydowa ma za mało wody, nowe włókna nie mogą się odnowić. Najlepszym zabiegiem jest nawilżenie skóry zanim zaczniemy inne zabiegi. Warstwa brodawkowa splaszczją się, brodawki przez naskórek są mniej nawilżone, skora jest skłonna do urazów mechanicznych naskórka, przyleganie jest gorsze.
Naskórek – podział komórek jest wolniejszy. Odnowa komórkowa trwa 55-60 dni. Brakuje substancji produkujących NMF i cement komórkowy. Gruczoły łojowe pracują coraz wolniej. Brak bariery przed TEWL. Ma zdolność do przesuszenia, nie złuszczają się tak jak powinny. Warstwy rogowe zalęgają, skora staje się......
Paznokcie – wolniej rosną, ulęgają zniekształceniu, są pofałdowane, są zżółknięte i twardnieją.
Włosy przerzedzają się.
Substancje czynne, które wpływają na skore wykorzystywane w kosmetyce.
Białka, tłuszcz, węglowodany i witaminy (substancje odżywcze):
- zioła,
- herbatki ziołowe,
- warzywa,
- sery, maseczki
- miód.
Kwasy do złuszczania naskórka, nawilżania:
Miód – wiąże dużo wilgoci,
Żółtka jaj – bogate w lecytyny.
W kosmetyce wykorzystywane sa substancje czynne:
· zioła (są pochodzenia naturalnego), posiadają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ADEK i rozpuszczalne w wodzie, witaminy z gr BC, sole mineralne, makroelementy, mikroelementy:
- śluzy inaczej mucyny, ziołami bogatymi w śluz jest siemielniany (nasiona lnu) i aloes (do nawilżania jako środowisko łagodzące, chroni przed podrażnieniami),
- garbniki, to substancje które silnie wpływają ściąganie, w kosmetyce np. herbata, szałwia, kora dębu. W kosmetyce po zabiegach by ściągnąć skore, przy rozszerzonych porach, do dezynfekcji i do niwelowania obrzęków.
· Suponiny – substancje pochodzenia roślinnego, zmniejszają napięcie powierzchni wody, są wykorzystywane w mydłach, detergentach, preparatach kosmetycznych po to by zwiększyć przepływ substancji czynnych do komórki,
· Flawonoidy (flawus – żółty) – są to substancje mające zabarwienie, są przeciwwolnorodnikowe, czyli zwalczają wolne rodniki (antyoksydanty). We flawonoidy bogate są warzywa, owoce, zioła, które maja kolor żółty, pomarańczowy. W kosmetykach antystarzeniowy,
· Chlorofil ma budowę jak hemoglobina. Doskonale dotlenia.
· Fitohormony – hormony pochodzenia roślinnego, działają miejscowo, przy uzupełnieniu etrogenow, np. soja, chmiel, rumianek. Używa się przy menopauzie, poprawiają wygląd skory, skora się później starzeje. Fitohormon rumiankowy to bisabold,
· Azulany – substancje czynne pochodzenia rumiankowego. Wyciąg ma kolor niebieski. Działanie łagodzące i dezynfekujące.
· Pektyny – bardzo często zawarte w niedojrzałych owocach. Służą do nawilżania i łagodzenia. Są to substancje wielocukrowe, rozpuszczone w wodzie tworzą roztwór koloidalny czyli galaretowate krzemiany – algi, aloes. Są bogate w krzemiany. Niezbędne do gojenia ran czyli odnowy komórkowej. Dobrze wpływają na włosy i paznokcie, wzmacniają je,
· NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (w rybach). W roślin w aut...... ogórecznika, pestkach czarnej porzeczki, oliwkach. Są organizmowi niezbędne. Brak NNKT to problem z rogowaceniem. Są bardzo potrzebne w kosmetyce (kremy, maski),
· Olejki eteryczne – zwane tez olejkami lotnymi lub zapachowymi. Są to olejki które występują w....... odpowiadają za zapach owoców, kwiatów (w płatkach i pyłkach). Maja bardzo skąplikowany skład. Są świetnymi substancjami dezynfekcyjnymi, mała działanie odmładzające, regenerujące. Maja sile działanie kosmetyczne. Łatwo wnikają w skore.
Wykorzystywane do kominków zapachowych, kąpieli, okładów aromaterapii, można.... w vapozonie. Na katar kropla olejku z drzewa sosnowego. Również w preparatach kosmetycznych. Wpływają na nasze zmysły.
Olejek pomarańczy to olejek neroli.
Olejek różany – olejek odmładzający.
Aromaterapii nie wykorzystuje się:
- u kobiet w ciąży,
- u dzieci poniżej 14 roku życia,
- prosto na skore,
- po zastosowaniu olejków nie wychodzić na słońce bo może wystąpić przebarwienie,
- po depilacji,
- u ludzi chorych na epilepsje.
Olejki eteryczne to substancje lipofilna rozpuszczalna w oleju, nie pozostawia tłustej plamy. Maja zastosowanie w przemyśle perfumeryjny.
30% zawierające olejek to perfumy,
15% to wody toaletowe,
7% wody kolońskie,
3% wody po goleniu.
Góra zapachu
Środek zapachu
Postawa zapachu
Góra zapachu – czujemy przez chwile zapach cytryn, limonki, szybko przemijają, kilka minut,
Środek zapachu – drewna (sosny, drzewo sandałowe), kwiatowe, trwają kilka H,
Podstawa – trwa najdłużej bo nawet kilka lat.
Do utrwalenia zapachu w perfumach są używane fiksatory. Są to substancje syntetyczne. Kiedyś naturalne (piżmo wydzielane z gruczołów odbytowych piżmowca, kastoreum – gruczoły wolciowe, wenery chorych kaszalotów – arbetum.
Rodzaje wyciagow ziolowych wykorzystywane w kosmetyce:
- napary (zalanie gorąca woda jakąś cześć liści <miękkich ich części>, kwiatów),
- odwary (gotujemy w wodzie twardsza cześć – łodygi),
- nalewka (zioła zalane spirytusem),
- olej ziołowy (zioła zalane w oleju),
- macerat (zalewamy woda jakieś rośliny i pozostawiamy na parę dni, wtedy rośliny ulęgają maceracji).
m.wisniowska1