Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym
Składniki
ilość porcji: 4
· 1 kaczka/kaczor
· 1 łyżka majeranku
· 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)
· 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
· 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
· 1 jajko
· 1 pęczek natki pietruszki
· 1/2 utartej gałki muszkatołowej
· sól i pieprz
·
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 3 godz | Czas dodatkowy: 1 dzień, marynowanie
Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).
rada
Pamiętaj, że dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości!
Milka02