Pieczona kaczka z farszem mięsno - wątróbkowym.docx

(31 KB) Pobierz


C:\Users\Jola\Desktop\a1effcdb-3eb6-457a-abb2-1b9ceb80919d.jpg
Pieczona kaczka z farszem mięsno-wątróbkowym

 

 

 

 

Składniki

ilość porcji: 4

·         1 kaczka/kaczor

·         1 łyżka majeranku

·         300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub indyk)

·         200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)

·         1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)

·         1 jajko

·         1 pęczek natki pietruszki

·         1/2 utartej gałki muszkatołowej

·         sól i pieprz

·          

Przygotowanie: 20 min              | Gotowanie: 3 godz | Czas dodatkowy: 1 dzień, marynowanie

Kaczora natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.

Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do kaczki, a otwory zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

Kaczora włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.

Naczynie z kaczką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2-3 godziny (zazwyczaj tyle godzin ile ważył kaczor, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso miękkie. Ma być rumiane.).

rada

Pamiętaj, że dobrze wypieczona kaczka ma mięso idealnie odchodzące od kości!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin