Moje_kopytka_pycha.docx

(15 KB) Pobierz

 

Moje kopytka pycha

średnio trudne

 

Składniki

Przepis

1 kg ziemniaków,
ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej),
2 jajka,
sól,
olej,
ewentualnie masełko do niesklejania się kopytek

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrac ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okragłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć roztłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać makę tj. ile ziemnaiki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewac masełkiem. SMACZNEGO! http://www.gotowanie.wkl.pl/g/b1.gif

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin