chsk-roztwory.doc

(112 KB) Pobierz

Rodzaje układów fizycznych w zależności od stopnia rozproszenia substancji w środowisku wodnym

 

 

              Układ – wyodrębniona myślowo lub fizycznie część przestrzeni.

              Faza – jednolita fizycznie część układu, oddzielona od pozostałych części wyraźną powierzchnią rozdziału, na której następuje skokowa zmiana właściwości.

              Składnik – substancja chemiczna bez względu na jej stan skupienia.

              Mieszanina – układ wieloskładnikowy lub wielofazowy.

              Mieszanina jednorodnaukład, w którym składniki zatracają część swoich indywidualnych cech makroskopowych do tego stopnia, że stają się nierozróżnialne nawet przy dużym powiększeniu.

              Mieszanina niejednorodna – układ, w którym fazy poszczególnych składników zachowują swoje cechy makroskopowe i mikroskopowe.

              Układ rozproszony (dyspersyjny) – układ złożony z fazy rozpraszającej i fazy rozproszonej.

Rodzaje układów rozproszonych:

 

  1. Układy gruboziarniste rozmiary cząstek większe od około 500nm, widoczne pod mikroskopem optycznym lub przez lupę, a nawet gołym okiem.

Może to być:

·         Zawiesina (ciało stałe rozproszone w cieczy)

·         Dym (ciało stałe rozproszone w gazie)

·         Emulsja (ciecz rozproszona w cieczy)

·         Mgła (ciecz rozproszona w gazie)

·         Piana (pęcherzyki gazu rozproszone w cieczy lub w ciele stałym)

  1. Koloidy (roztwory koloidalne) – rozmiary cząstek są mniejsze od ok. 500nm, ale większe od ok. 1nm.
  2. Roztwory rzeczywiste – rozmiary cząstek są mniejsze od ok. 1nm.

 

 

Porównanie właściwości układów rozproszonych.

Właściwość

Zawiesina

Koloid

(zol)

Roztwór

rzeczywisty

Stopień rozproszenia

i widoczność cząstek

fazy rozproszonej

Cząstki większe

od ok. 500nm, widoczne

pod mikroskopem

optycznym

Cząstki mniejsze od

ok. 500nm, ale większe

od ok.1nm, widoczne

pod ultramikroskopem

Jony lub cząstki mniejsze od ok. 1nm,

Niewidoczne pod

ultramikroskopem

Ilość faz

Wielofazowa

(niejednorodna,

heterogeniczna)

Jednofazowy

(jednorodny,

homogeniczny)

Jednofazowy

(jednorodny,

homogeniczny)

Przechodzenie

przez sączek

z bibuły

Faza rozproszona nie przechodzi

Przechodzą obie fazy

Przechodzą obie fazy

Właściwości

optyczne

Nieprzezroczysta,

Wiązka światła zostaje odbita i rozproszona

Efekt Tyndalla –

ugięcie światła na cząstkach fazy rozproszonej, droga światła przybiera formę smugi (stożek Tyndalla)

Przezroczysty, promienie przechodzą przez roztwór bez przeszkód, bez widocznej drogi światła

Otrzymywanie

Mieszanie

Metody dyspersyjne, metody kondensacyjne, rozpuszczanie

Rozpuszczanie

Metody rozdzielania poszczególnych składników

Sączenie, sedymentacja, wirowanie, dekantacja

Ultrawirowanie, chromatografia, krystalizacja, odparowanie rozpuszczalnika

Odparowanie rozpuszczalnika, destylacja, krystalizacja, chromatografia

Wzajemne przejścia

           Dyspersja→

                 

←Koagulacja  Dysolucja→

←Kondensacja

 

 

KOLOIDY

 

Są to układy dyspersyjne o dużym stopniu rozdrobnienia i wyglądzie układów fizycznie jednorodnych, choć w rzeczywistości składniki nie są ze sobą zmieszane cząsteczkowo. Koloidy, w których fazą rozpraszającą jest ciecz nazywamy zolami. Pojęcie koloidy do chemii po raz pierwszy wprowadził Graham, dla określenia substancji o właściwościach zbliżonych do kleju.

Cząstki fazy rozproszonej mają wymiary od ok.1nm do ok. 500nm i mogą mieć kształty blaszkowate, nitkowate oraz kuliste. Istnieją trzy rodzaje cząstek koloidalnych:

·         Zawierające nie mniej niż 1500 atomów makrocząsteczki polimerów syntetycznych lub naturalnych (skrobi, celulozy, białka, kauczuku i in.)

·         Micele, powstające w wyniku łączenia się jonów lub cząsteczek substancji rozpuszczonej wielkie zespoły, w których skład mogą wchodzić również cząsteczki rozpuszczalnika. Najczęściej micela składa się z jądra, stanowiącego niewielki fragment kryształu danej substancji, otoczonego koncentrycznymi warstwami jonów o przeciwnych znakach lub warstwą cząsteczek rozpuszczalnika adsorbowanych z roztworu.

·         Bardzo małe fragmenty krystalicznej fazy stałej.

 

 

Podziały koloidów:

 

1.      Podział koloidów ze względu na wielkość cząstek fazy rozproszonej:

 

·         Monodyspersyjne – cząstki fazy rozproszonej mają jednakową wielkość

·         Polidyspersyjne – cząstki fazy rozproszonej mają różne wymiary

 

2.      Podział koloidów w zależności od wartości dyspergowania :

 

·         Koloidy asocjacyjne – w których substancja rozproszona samorzutnie przechodzi w stan koloidalny

·         Koloidy dyspersyjne – w których substancję rozproszoną otrzymuje się przez wymuszone rozdrobnienie

 

3.      Podział koloidów w zależności od powinowactwa do rozpuszczalnika:

 

·         Koloidy liofilowe – mające duże powinowactwo do rozpuszczalnika (w przypadku wody hydrofilowe), dzięki czemu cząstki koloidalne otaczają się cząsteczkami rozpuszczalnika (solwatacja a w przypadku ośrodka wodnego hydratacja), co nadaje im trwałość – stają się mniej wrażliwe na działanie czynników koagulujących.

·         Koloidy liofobowe – posiadające małe powinowactwo do rozpuszczalnika (hydrofobowe) i na swojej powierzchni gromadzące ładunek elektryczny, który jest czynnikiem stabilizującym. Nie ulegają solwatacji lub ulegają jej w bardzo nieznacznym stopniu.

 

 

Własności charakterystyczne koloidów liofilowych i liofobowych.

Własność

Koloidy liofobowe

Koloidy liofilowe

Otrzymywanie

 

Struktura cząstek

 

Stężenie fazy rozproszonej

Ruchy Browna

Efekt Tyndalla

Barwa układu

Ładunek elektryczny

 

Tworzenie piany

Pęcznienie

Tworzenie galaret

Wrażliwość na elektrolity

 

Wrażliwość na środki dehydratujące

Charakter koagulacji

metodami dyspersji lub kondensacji

przeważnie zespoły zwykłych cząsteczek

na ogół nieznaczne

 

występują wyraźnie

wyraźny

często zabarwione

cząstki są zawsze naładowane

nie tworzą piany

nie pęcznieją

nie tworzą galaret

koagulacja pod wpływem małych stężeń elektrolitu

 

nieznaczna i dopiero przy dużych stężeniach

nieodwracalna

można otrzymać przez zwykłe rozpuszczenie

makrocząsteczki (cząsteczki olbrzymy)

może być duże

 

często bardzo niewyraźne

niewyraźny

najczęściej bezbarwne

ładunek nieznaczny lub brak ładunku

 

łatwo tworzą pianę

pęcznieją, zwiększając objętość

łatwo tworzą galarety

mała wrażliwość, pod wpływem dużych stężeń elektrolitu następuje wysalanie

przy dużych stężeniach znaczna

 

odwracalna

 

4.      Podział koloidów  w zależności od stanu skupienia ośrodka dyspersyjnego i fazy rozproszonej.

Ośrodek

Dyspersyjny

 

Faza

rozproszona

Przykłady

Nazwa

Gaz

Gaz

 

Ciecz

Ciało stałe

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin