Rodzaje układów fizycznych w zależności od stopnia rozproszenia substancji w środowisku wodnym
Układ – wyodrębniona myślowo lub fizycznie część przestrzeni.
Faza – jednolita fizycznie część układu, oddzielona od pozostałych części wyraźną powierzchnią rozdziału, na której następuje skokowa zmiana właściwości.
Składnik – substancja chemiczna bez względu na jej stan skupienia.
Mieszanina – układ wieloskładnikowy lub wielofazowy.
Mieszanina jednorodna – układ, w którym składniki zatracają część swoich indywidualnych cech makroskopowych do tego stopnia, że stają się nierozróżnialne nawet przy dużym powiększeniu.
Mieszanina niejednorodna – układ, w którym fazy poszczególnych składników zachowują swoje cechy makroskopowe i mikroskopowe.
Układ rozproszony (dyspersyjny) – układ złożony z fazy rozpraszającej i fazy rozproszonej.
Rodzaje układów rozproszonych:
Może to być:
· Zawiesina (ciało stałe rozproszone w cieczy)
· Dym (ciało stałe rozproszone w gazie)
· Emulsja (ciecz rozproszona w cieczy)
· Mgła (ciecz rozproszona w gazie)
· Piana (pęcherzyki gazu rozproszone w cieczy lub w ciele stałym)
Porównanie właściwości układów rozproszonych.
Właściwość
Zawiesina
Koloid
(zol)
Roztwór
rzeczywisty
Stopień rozproszenia
i widoczność cząstek
fazy rozproszonej
Cząstki większe
od ok. 500nm, widoczne
pod mikroskopem
optycznym
Cząstki mniejsze od
ok. 500nm, ale większe
od ok.1nm, widoczne
pod ultramikroskopem
Jony lub cząstki mniejsze od ok. 1nm,
Niewidoczne pod
ultramikroskopem
Ilość faz
Wielofazowa
(niejednorodna,
heterogeniczna)
Jednofazowy
(jednorodny,
homogeniczny)
Przechodzenie
przez sączek
z bibuły
Faza rozproszona nie przechodzi
Przechodzą obie fazy
Właściwości
optyczne
Nieprzezroczysta,
Wiązka światła zostaje odbita i rozproszona
Efekt Tyndalla –
ugięcie światła na cząstkach fazy rozproszonej, droga światła przybiera formę smugi (stożek Tyndalla)
Przezroczysty, promienie przechodzą przez roztwór bez przeszkód, bez widocznej drogi światła
Otrzymywanie
Mieszanie
Metody dyspersyjne, metody kondensacyjne, rozpuszczanie
Rozpuszczanie
Metody rozdzielania poszczególnych składników
Sączenie, sedymentacja, wirowanie, dekantacja
Ultrawirowanie, chromatografia, krystalizacja, odparowanie rozpuszczalnika
Odparowanie rozpuszczalnika, destylacja, krystalizacja, chromatografia
Wzajemne przejścia
Dyspersja→
←Koagulacja Dysolucja→
←Kondensacja
KOLOIDY
Są to układy dyspersyjne o dużym stopniu rozdrobnienia i wyglądzie układów fizycznie jednorodnych, choć w rzeczywistości składniki nie są ze sobą zmieszane cząsteczkowo. Koloidy, w których fazą rozpraszającą jest ciecz nazywamy zolami. Pojęcie koloidy do chemii po raz pierwszy wprowadził Graham, dla określenia substancji o właściwościach zbliżonych do kleju.
Cząstki fazy rozproszonej mają wymiary od ok.1nm do ok. 500nm i mogą mieć kształty blaszkowate, nitkowate oraz kuliste. Istnieją trzy rodzaje cząstek koloidalnych:
· Zawierające nie mniej niż 1500 atomów makrocząsteczki polimerów syntetycznych lub naturalnych (skrobi, celulozy, białka, kauczuku i in.)
· Micele, powstające w wyniku łączenia się jonów lub cząsteczek substancji rozpuszczonej wielkie zespoły, w których skład mogą wchodzić również cząsteczki rozpuszczalnika. Najczęściej micela składa się z jądra, stanowiącego niewielki fragment kryształu danej substancji, otoczonego koncentrycznymi warstwami jonów o przeciwnych znakach lub warstwą cząsteczek rozpuszczalnika adsorbowanych z roztworu.
· Bardzo małe fragmenty krystalicznej fazy stałej.
Podziały koloidów:
1. Podział koloidów ze względu na wielkość cząstek fazy rozproszonej:
· Monodyspersyjne – cząstki fazy rozproszonej mają jednakową wielkość
· Polidyspersyjne – cząstki fazy rozproszonej mają różne wymiary
2. Podział koloidów w zależności od wartości dyspergowania :
· Koloidy asocjacyjne – w których substancja rozproszona samorzutnie przechodzi w stan koloidalny
· Koloidy dyspersyjne – w których substancję rozproszoną otrzymuje się przez wymuszone rozdrobnienie
3. Podział koloidów w zależności od powinowactwa do rozpuszczalnika:
· Koloidy liofilowe – mające duże powinowactwo do rozpuszczalnika (w przypadku wody hydrofilowe), dzięki czemu cząstki koloidalne otaczają się cząsteczkami rozpuszczalnika (solwatacja a w przypadku ośrodka wodnego hydratacja), co nadaje im trwałość – stają się mniej wrażliwe na działanie czynników koagulujących.
· Koloidy liofobowe – posiadające małe powinowactwo do rozpuszczalnika (hydrofobowe) i na swojej powierzchni gromadzące ładunek elektryczny, który jest czynnikiem stabilizującym. Nie ulegają solwatacji lub ulegają jej w bardzo nieznacznym stopniu.
Własności charakterystyczne koloidów liofilowych i liofobowych.
Własność
Koloidy liofobowe
Koloidy liofilowe
Struktura cząstek
Stężenie fazy rozproszonej
Ruchy Browna
Efekt Tyndalla
Barwa układu
Ładunek elektryczny
Tworzenie piany
Pęcznienie
Tworzenie galaret
Wrażliwość na elektrolity
Wrażliwość na środki dehydratujące
Charakter koagulacji
metodami dyspersji lub kondensacji
przeważnie zespoły zwykłych cząsteczek
na ogół nieznaczne
występują wyraźnie
wyraźny
często zabarwione
cząstki są zawsze naładowane
nie tworzą piany
nie pęcznieją
nie tworzą galaret
koagulacja pod wpływem małych stężeń elektrolitu
nieznaczna i dopiero przy dużych stężeniach
nieodwracalna
można otrzymać przez zwykłe rozpuszczenie
makrocząsteczki (cząsteczki olbrzymy)
może być duże
często bardzo niewyraźne
niewyraźny
najczęściej bezbarwne
ładunek nieznaczny lub brak ładunku
łatwo tworzą pianę
pęcznieją, zwiększając objętość
łatwo tworzą galarety
mała wrażliwość, pod wpływem dużych stężeń elektrolitu następuje wysalanie
przy dużych stężeniach znaczna
odwracalna
4. Podział koloidów w zależności od stanu skupienia ośrodka dyspersyjnego i fazy rozproszonej.
Ośrodek
Dyspersyjny
Faza
rozproszona
Przykłady
Nazwa
Gaz
Ciecz
Ciało stałe
Princess_Diana