Trucizny
Trucizna – substancja, która wprowadzona w małych ilościach do organizmu, wskutek swych właściwości toksykodynamicznych może wywołać zaburzenia czynności ustroju i śmierć
Zatrucia:
1. Ostre – szybki rozwój objawów chorobowych o wyraźnym nasileniu po przyjęciu jednorazowej dawki trucizny
2. Podostre – szkodliwe zmiany w organizmie występują mniej gwałtownie, a wykrysie powstałych zmian jest możliwe po zastosowaniu fizjologicznych badań czynnościowych
3. Przewlekłe – powstają wskutek działania małych dawek trucizny podawanych przez dłuższy czas
Przyczyny zatruć:
1. Trucizny przemysłowe
2. Trucizny środowiskowe
3. Żywność
4. Leki i środki odurzające
5. Tlenek węgla
6. Artykuły gospodarstwa domowego
Własności związków chemicznych.
Prawie wszystkie związki chemiczne odznaczają się właściwościami fizjologicznymi, czyli oddziałują na organizm dodatnio (leczniczo) lub ujemnie (toksycznie). O właściwości decyduje dawka, droga wnikania, środowisko działania, stan biologiczny ustroju.
1. W przypadku związków organicznych o toksyczności decyduje układ przestrzenny atomów w cząsteczce oraz rodzaj rodników i grup funkcyjnych.
a) Izomery optycznie czynne są bardziej toksyczne od nieczynnych optycznie, a lewoskrętne bardziej toksyczne od prawoskrętnych.
b) Toksyczność związku wzrasta w obecności następujących grup funkcyjnych:
- aminowej -NH2
- nitrowej -NO2
- nitronowej -N=O
- nitrozoaminowej –N-N=O
- cyjanowej -CN
- fenylowej -C6H5
- winylowej –CH=CH2
c) Toksyczne właściwości związków aromatycznych są dodatkowo sprzężone z liczbą grup metylowych – CH3
d) Izomery w pozycji para- są najbardziej toksyczne, a w pozycji orto- najmniej
e) toksyczne właściwości estrów fosfoorganicznych rosną w miarę wydłużania się łańcucha alkilowego
2. Na toksyczność wpływa też rozpuszczalność, stopień dysocjacji elektrolitycznej, rozdrobnienie substancji, stężenie.
Działanie trucizn:
1. Trucizny protoplazmatyczne – uszkadzające żywą komórkę:
- kwasy
- zasady
- fenol
- chlor
- cyjanowodór
2. Trucizny krwi
a) wiążące się silnie z hemoglobiną i uniemożliwiają jej utlenowanie, co prowadzi do śmierci przez uduszenie
- tlenki azotu
- azotany
- związki aminowe
- związki nitrowe
- siarkowodór
- siarczki
- tlenek węgla
b) substancje hemolityczne powodujące rozpuszczanie lub pękanie otoczek erytrocytów i przechodzenie hemoglobiny do osocza krwi
- jady wężów, skorpionów
- arsenowodór
3. Trucizny wątroby
- etanol
- chloropochodne węglowodorów alifatycznych
- związki arsenu
- sulfonamidy
- fosfor
- trucizny niektórych grzybów
4. Trucizny nerek
- I-rzędowe alkohole (metanol, etanol)
- sole rtęci
- sole złota
5. Trucizny mięśnia sercowego
- glikozydy nasercowe
6. Trucizny OUN
- alkohole
- rozpuszczalniki
- barbiturany
- rtęć
- związki ołowiu
- związki glinu
Jeśli reakcja w/w związków jest odwracalna to wykazują one działanie lecznicze. Jeśli nieodwracalna – toksyczne.
Niektóre trucizny działają na przez mechanizm fizykochemiczny tzn. wpływają na zmianę np. ładunku elektrycznego komórek, przepuszczalność błon komórkowych, obniżenie napięcia powierzchniowego itd.
gabi2204