Zapiekanka mięsno.doc

(119 KB) Pobierz
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z beszamelem

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z beszamelem

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z beszamelem

Składniki

dla 2-4 osób

mięso mielone (u mnie z łopatki), 400 g
cebula czerwona, 1 szt.
marchewka, 2 szt.
woda, 200 ml
Mąka pszenna, 3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
czosnek, 3 ząbki
masło, 3 łyżki
mleko, 165 ml
ziemniaki, 3 duże
Vegeta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany,
olej,

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać mięso. Kiedy będzie gotowe wsypać 1 łyżeczkę mąki i wlać wodę. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do mięsa. Przyprawić Vegetą, pieprzem i koncentratem. Gotować aż woda się zredukuje a farsz zgęstnieje. Przełożyć do foremki (23 cm x 15 cm) wysmarowanej olejem.

2. Przygotować sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła przesmażyć 2 łyżeczki mąki. Zdjąć z ognia, wlać 150 ml mleka ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem granulowanym. Gotować na delikatnym ogniu aż zgęstnieje. Sos nałożyć na mięso.

3. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. odcedzić. Ugnieść na puree z 1 łyżką masła i mlekiem (15 ml). Przyprawić pieprzem i gałką. Przełożyć do szprycy i wyciskać różyczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin