dla 2-4 osób
mięso mielone (u mnie z łopatki), 400 gcebula czerwona, 1 szt.marchewka, 2 szt.woda, 200 mlMąka pszenna, 3 łyżeczkikoncentrat pomidorowy, 2 łyżkiczosnek, 3 ząbkimasło, 3 łyżkimleko, 165 mlziemniaki, 3 dużeVegeta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, olej,
czas przygotowania: do 20 min
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać mięso. Kiedy będzie gotowe wsypać 1 łyżeczkę mąki i wlać wodę. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do mięsa. Przyprawić Vegetą, pieprzem i koncentratem. Gotować aż woda się zredukuje a farsz zgęstnieje. Przełożyć do foremki (23 cm x 15 cm) wysmarowanej olejem.2. Przygotować sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła przesmażyć 2 łyżeczki mąki. Zdjąć z ognia, wlać 150 ml mleka ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i czosnkiem granulowanym. Gotować na delikatnym ogniu aż zgęstnieje. Sos nałożyć na mięso.3. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. odcedzić. Ugnieść na puree z 1 łyżką masła i mlekiem (15 ml). Przyprawić pieprzem i gałką. Przełożyć do szprycy i wyciskać różyczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min.
Demoni