Manicotti ciotki Anny.doc

(33 KB) Pobierz
Manicotti ciotki Anny:

Manicotti ciotki Anny:

Czas przygotowania: 15 minut, czas gotowania: 50 minut

Składniki na naleśniki:

·         1/2 szklanki wody

·         1/2 szklanki mleka

·         2 duże jajka

·         2 łyżki stopionego masła + trochę masła do smarowania patelni

·         1 szklanka mąki

·         szczypta soli

Składniki na nadzienie:

·         680 g pełnotłustego sera ricotta

·         1 czubata szklanka startej mozzarelli

·         1/4 szklanki startego sera pecorino

·         2 duże jajka

·         1 ząbek czosnku, zgnieciony lub przepuszczony przez praskę

·         2 łyżki posiekanej pietruszki

·         1 łyżka posiekanej bazylii

·         sól do smaku

Składniki do sosu:

·         1 puszka pomidorów w kawałkach

·         220 g słodkiej włoskiej kiełbasy

·         1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę

·         1/4 obranego i startego ziemniaka (najlepiej odmiana Idaho)

·         2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

·         1/2 łyżeczki soli

·         kilka ziaren czarnego pieprzu

·         opcjonalnie szczypta cukru

·         2 łyżki posiekanej bazylii

·         1 szklanka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze wymieszaj wodę, mleko, jajka i masło. Dodaj mąkę, sól i miksuj aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Przelej do miski i pozostaw na godzinę.
  2. Rozgrzej nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu. Za pomocą pędzelka wysmaruj patelnię masłem i wlej chochlą ciasto na patelnię. Usmaż 10-12 naleśników lub do wyczerpania ciasta.
  3. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj dobrze w misce.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, daj trochę oliwy i podsmażaj kiełbaski obracając je aż do czasu gdy zaczną brązowieć. Zdejmij z ognia.
  5. W międzyczasie rozgrzej rondelek na średnim ogniu. Dodaj oliwę, czosnek, ziemniaka, mieszając gotować aż nabierze aromatu (nie pozwolić aby ziemniak zbrązowiał). Dodaj pomidory z puszki, kiełbaski wraz z powstałym sosem, szczyptę soli, ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż będzie gęste i aromatyczne przez ok. 20-30 minut. Dodaj ewentualnie cukru i soli do smaku. Pozostaw sos co najmniej na 10 minut do ostygnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Nasmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem. Wlej na dno sos, aby przykryć dno naczynia.
  7. Wybierz 10 najładniejszych naleśników. Połóż je błyszczącą stroną (smażoną w drugiej kolejności) do góry i nałóż cienką linią nadzienie na środku każdego naleśnika a następnie zroluj naleśnika. Nadzienie powinno sięgać obydwu końców naleśnika.
  8. Na sos w naczyniu żaroodpornym wyłóż makaron, na nim połóż naleśniki – jeden obok drugiego. Wylej pozostały sos na wierzch i oprusz startym parmezanem i posiekaną bazylią.
  9. Piecz w nieprzykrytym naczyniu 35-40 minut. Możesz pod koniec pieczenia umieścić na wyższej półce w piekarniku aby przybrązowić ser na wierzchu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia zanim je podasz gościom.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin