Składniki na 20 porcji:
· 2 szklanki mochiko (kleista mąka ryżowa)
· 2 szklanki wody
· 1/2 szklanki cukru
· 1 puszka anko ( lub opcjonalnie pasty z czerwonej fasoli azuki)
· Trochę mochiko, do posypania deski i gotowych mochi
· Całe truskawki (opłukane, ze zdjętymi szypułkami)
· Oliwa (w celu uniknięcie klejenia się)
Przygotowanie
1. Owiń całe truskawki pastą anko i odłóż na bok. Zabezpiecz przed wyschnięciem.
2. Zmieszaj wodę, mochiko i cukier do uzyskania idealnie gładkiej masy.
3. Wysmaruj olejem naczynie do mikrofalówki lub garnek
4. Wlej do masę relatywnie cienką warstwą do naczynia.
5. Przykryj szczelną pokrywą lup plastikową nakładką i włóż do mikrofali na 7 minut w wysokiej temperaturze. Może być również ugotowane na parze (filmik instruktażowy na chomiku skladzik).
6. Posyp deskę do krojenia lub stolnicę mąką mochiko.
7. Oderwij mała część ciasta, zroluj w kulkę i spłaszcz.
8. Weż przygotowane wcześniej truskawki w anko i otocz je przygotowanym ciastem.
andrewmu