Zupa z mlodego szczawiuPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.750 g mlodego szczawiu,3 lyzki masla,2 lyzki maki,200 ml smietany,1,5 l wywaru ciemnego,sol,6 jaj ugotowanych na twardo.1. Szczaw oplukac dokladnie, zmieniajac kilkakrotnie wode. Osuszyc na sicie,odciac lodyzki a liscie pokroic w cienkie paseczki.2. W szerokim plaskim garnku rozgrzac maslo. Wrzucic szczaw, lekko osolic imieszajac przez caly czas szybko podsmazyc. Dusic pod przykryciem na malymogniu 5 min.3. Make wymieszac z niewielka iloscia zimnego wywaru. Rozetrzec na gladka, jednolita mase. Dodac do szczawiu i stale mieszajac dolewac powoli reszte zimnego wywaru. Gotowac 10 min. Pod koniec dodac smietane, wymieszac i raz zagotowac.4. Jaja ugotowane na twardo przekroic na polowki. Ulozyc na talerzach, zalacgoraca zupa i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 50.
wojtek09870