sliwowica.txt

(0 KB) Pobierz
sliwowica

2kg dojrzalych sliwek umyc i pozbawic pestek. Wlozyc do gasiorka. Dodac 30
utluczonych pestek ze sliwek(trzeba mlotkiem). Wlac 1l spirytusu. Dobrze
zamknac. postawic na cztery miesiace w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotowac
syrop z dwoch szklanek wody i 1/2 kg cukru. zagotowac.Wyszumowac. Zestawic z
ognia. Gdy troche przestygnie, wlac do niego 1l spirytusu. Kiedy sie dobrze
wymiesza wlewac ostroznie wczesniej przygotowana sliwkowa nalewke. Dobrze
wymieszac. Odstawic na tydzien, aby sie sklarowala. Po tym czasie przefiltrowac
przez sciereczke flanelowa lub bibule filtracyjna. Rozlac do butelek. Dobrze
zakorkowac. Odstawic na pol roku w chlodne miejsce. 
czas przygotowania:okolo 9 miesiecy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin