Racjonalne Żywienie A Stan Zdrowia - nieścisły.doc

(206 KB) Pobierz
Racjonalne Żywienie A Stan Zdrowia – 03

Racjonalne Żywienie A Stan Zdrowia – 03.12.2008r.

 

Żywność

 

 

Energia

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Witaminy

Składniki mineralne

Organizm

Występowanie

Zmiany podczas

przechowywania i przetwarzania

Strawności przyswajalność

Rola

Objawy niedoboru lub nadmiaru

Zapotrzebowanie w różnych warunkach i okresach życia

Tabele Składu I Wartości Odżywczej Produktów Spożywczych

 

Normy Żywienia

Grupy produktów

"Krąg Żywności"

Grupy ludności

Założenia dietetyczne

 

Racjonalne Żywienie

Układanie jadłospisów

codziennych i okresowych

 

Ocena

sposobu żywienia i stanu odżywienia

 

 

Racjonalne Żywienie

Oznacza systematyczne dostarczanie organizmowi z pożywieniem, wszystkich składników niezbędnych do życia, we właściwej ilości i proporcji oraz odpowiedniej jakości biologicznej.

 

 

Racjonalne odżywianie warunkuje prawidłowy rozwój, funkcjonowanie organizmu. Zachowanie zdrowia i opóźnienie procesów starzenia.

 

 

W racjonalnym żywieniu dieta powinna być:

* urozmaicona, tzn. skomponowana z różnych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (pochodzących z różnych grup artykułów pokarmowych).

* zróżnicowana ilościowo i jakościowo zależnie od płci, wieku, stresu fizjologicznego i rodzaje aktywności psychofizycznej.

* rozdzielona w sposób właściwy na posiłki

* przygotowana zgodnie z zasadami sanitarno - higienicznymi.

 

 

Grupy składników pokarmowych:

1. Składniki odżywcze:

- białka

- węglowodany

- tłuszcze

- witaminy

- sole mineralne

2. Związki nie ulegające strawieniu - błonnik

3. Związki o dużych walorach organoleptycznych

4. Składniki antyodżywcze

5. Związki szkodliwe lub trujące

6. Składniki nieniezbędne, ale obecne w pokarmach (np. skrobia, sacharoza, tłuszcze, aminokwasy, alkaloidy, kwasy organiczne.

 

 

 

Udział poszczególnych składników odżywczych w pokryciu zapotrzebowania energetycznego organizmu:

 

BIAŁKA                             10-15%

WĘGLOWODANY               50-65%

TŁUSZCZE              20-30%

 

Funkcje składników pokarmowych

Składniki Energetyczne

Składniki Budulcowe

Składniki Regulujące

Węglowodany

 

Tłuszcze

 

Białka (częściowo)

Białka

Lipidy

fosfolipidy

glikolipidy

cholesterol

Składniki mineralne

Ca, P, S, Fe, I

Witaminy

 

Składniki mineralne (niektóre)

 

Błonnik pokarmowy

 

Niezbędne składniki odżywcze

AMINOKWASY

NNKT

CUKROWCE

WITAMINY

SKŁADNIKI MINERALNE

Fenyloalanina

Izoleucyna

Metionina

Lizyna

Leucyna

Treonina

Tryptofan

Walina

Arginina

Histydyna

Kwas linolowy

Kwas arachidonowy

Kwas alfa-linolenowy

Kwas dokozaheksaenowy

Kwas eikozapentaenowy

Glukoza

Fruktoza

Galaktoza

A

D

E

K

C

B1

B2

B6

B12

H

PP

Kwas foliowy

Kwas pantotenowy

Kwas liponowy

Cholina

Inozytol

Rutyna

Makroskładniki:

wapń

fosfor

żelazo

jod

magnez

potas

sód

chlor

siarka

Mikroskładniki:

cynk

miedź

mangan

kobalt

molibden

selen

fluor

nikiel

cyna

krzem

wanad

 

Rozkład Całodziennej Racji Pokarmowej Na

Poszczególne Posiłki W Zależności

Od Ich Liczby I Rodzaju (%)

 

Rodzaj posiłków

liczba posiłków w ciągu dnia

3

4

5

I śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

30-35

-

35-40

-

25-30

25-30

5-10

35-40

-

25-30

25-30

5-10

35-40

5-10

15-20

Podstawowym Celem Odżywiania Jest Zaspokojenie Potrzeb Energetycznych Ustroju Związanych Z:

·         podtrzymywaniem podstawowych funkcji życiowych

(podstawową przemianą materii, PPM) 60-75%

·         termoregulacją 10%

·         aktywnością fizyczną 15-30%

 

 

Całkowita przemiana materii (CPM) – wydatki energetyczne człowieka związane z jego minimalnym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową.

Podstawowa przemiana materii (PPM) – najniższy poziom przemian energetycznych, warunkujący dostarczenie energii niezbędnej do zachowania podstawowych funkcji życiowych w optymalnych warunkach bytowych.

 

 

Czynniki warunkujące wielkość PPM

Wzrost i masa ciała –

Wiek – z wiekiem ↓PPM (u dorosłego o 2% / 10 lat życia)

Płeć – u kobiet o 7% mniejsza przemiana ze względu na skład ciała

              ↑PPM w czasie menstruacji, w drugiej połowie ciąży (20-23%), ↓w czasie karmienia piersią

Stan zdrowia – w stanach gorączkowych ↑PPM o 12% / 10C ponad 370C

Stan odżywienia organizmu – u osób niedożywionych ↓PPM

Układ endokrynologiczny –               niedoczynność tarczycy ↓PPM o 30-40%

                                                        Nadczynność tarczycy PPM o 80%

                                                        adrenaliny (stres, złość) PPM

Leki – amfetamina, beta-blokery ↓PPM

Czynniki genetyczne – istotne różnice o 10%

 

 

Wzory obliczeń wskaźnika podstawowej przemiany materii (PPM) na podstawie masy ciała

Zakres Wieku

(lata)

kcal/dobę

Zakres Wieku

(lata)

kcal/dobę

Płeć męska

Płeć żeńska

0-3

3-10

10-18

18-30

30-60

>60

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin