Racjonalne Żywienie A Stan Zdrowia – 03.12.2008r.
Żywność
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy
Składniki mineralne
Organizm
Występowanie
Zmiany podczas
przechowywania i przetwarzania
Strawności przyswajalność
Rola
Objawy niedoboru lub nadmiaru
Zapotrzebowanie w różnych warunkach i okresach życia
Tabele Składu I Wartości Odżywczej Produktów Spożywczych
Normy Żywienia
Grupy produktów
"Krąg Żywności"
Grupy ludności
Założenia dietetyczne
Racjonalne Żywienie
Układanie jadłospisów
codziennych i okresowych
Ocena
sposobu żywienia i stanu odżywienia
Oznacza systematyczne dostarczanie organizmowi z pożywieniem, wszystkich składników niezbędnych do życia, we właściwej ilości i proporcji oraz odpowiedniej jakości biologicznej.
Racjonalne odżywianie warunkuje prawidłowy rozwój, funkcjonowanie organizmu. Zachowanie zdrowia i opóźnienie procesów starzenia.
W racjonalnym żywieniu dieta powinna być:
* urozmaicona, tzn. skomponowana z różnych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (pochodzących z różnych grup artykułów pokarmowych).
* zróżnicowana ilościowo i jakościowo zależnie od płci, wieku, stresu fizjologicznego i rodzaje aktywności psychofizycznej.
* rozdzielona w sposób właściwy na posiłki
* przygotowana zgodnie z zasadami sanitarno - higienicznymi.
Grupy składników pokarmowych:
1. Składniki odżywcze:
- białka
- węglowodany
- tłuszcze
- witaminy
- sole mineralne
2. Związki nie ulegające strawieniu - błonnik
3. Związki o dużych walorach organoleptycznych
4. Składniki antyodżywcze
5. Związki szkodliwe lub trujące
6. Składniki nieniezbędne, ale obecne w pokarmach (np. skrobia, sacharoza, tłuszcze, aminokwasy, alkaloidy, kwasy organiczne.
Udział poszczególnych składników odżywczych w pokryciu zapotrzebowania energetycznego organizmu:
BIAŁKA 10-15%
WĘGLOWODANY 50-65%
TŁUSZCZE 20-30%
Funkcje składników pokarmowych
Składniki Energetyczne
Składniki Budulcowe
Składniki Regulujące
Białka (częściowo)
Lipidy
fosfolipidy
glikolipidy
cholesterol
Ca, P, S, Fe, I
Składniki mineralne (niektóre)
Błonnik pokarmowy
Niezbędne składniki odżywcze
AMINOKWASY
NNKT
CUKROWCE
WITAMINY
SKŁADNIKI MINERALNE
Fenyloalanina
Izoleucyna
Metionina
Lizyna
Leucyna
Treonina
Tryptofan
Walina
Arginina
Histydyna
Kwas linolowy
Kwas arachidonowy
Kwas alfa-linolenowy
Kwas dokozaheksaenowy
Kwas eikozapentaenowy
Glukoza
Fruktoza
Galaktoza
A
D
E
K
C
B1
B2
B6
B12
H
PP
Kwas foliowy
Kwas pantotenowy
Kwas liponowy
Cholina
Inozytol
Rutyna
Makroskładniki:
wapń
fosfor
żelazo
jod
magnez
potas
sód
chlor
siarka
Mikroskładniki:
cynk
miedź
mangan
kobalt
molibden
selen
fluor
nikiel
cyna
krzem
wanad
Rozkład Całodziennej Racji Pokarmowej Na
Poszczególne Posiłki W Zależności
Od Ich Liczby I Rodzaju (%)
Rodzaj posiłków
liczba posiłków w ciągu dnia
3
4
5
I śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
30-35
-
35-40
25-30
5-10
15-20
Podstawowym Celem Odżywiania Jest Zaspokojenie Potrzeb Energetycznych Ustroju Związanych Z:
· podtrzymywaniem podstawowych funkcji życiowych
(podstawową przemianą materii, PPM) 60-75%
· termoregulacją 10%
· aktywnością fizyczną 15-30%
Całkowita przemiana materii (CPM) – wydatki energetyczne człowieka związane z jego minimalnym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową.
Podstawowa przemiana materii (PPM) – najniższy poziom przemian energetycznych, warunkujący dostarczenie energii niezbędnej do zachowania podstawowych funkcji życiowych w optymalnych warunkach bytowych.
Czynniki warunkujące wielkość PPM
Wzrost i masa ciała –
Wiek – z wiekiem ↓PPM (u dorosłego o 2% / 10 lat życia)
Płeć – u kobiet o 7% mniejsza przemiana ze względu na skład ciała
↑PPM w czasie menstruacji, w drugiej połowie ciąży (20-23%), ↓w czasie karmienia piersią
Stan zdrowia – w stanach gorączkowych ↑PPM o 12% / 10C ponad 370C
Stan odżywienia organizmu – u osób niedożywionych ↓PPM
Układ endokrynologiczny – niedoczynność tarczycy ↓PPM o 30-40%
Nadczynność tarczycy ↑PPM o 80%
↑ adrenaliny (stres, złość) ↑PPM
Leki – amfetamina, beta-blokery ↓PPM
Czynniki genetyczne – istotne różnice o 10%
Wzory obliczeń wskaźnika podstawowej przemiany materii (PPM) na podstawie masy ciała
Zakres Wieku
(lata)
kcal/dobę
Płeć męska
Płeć żeńska
0-3
3-10
10-18
18-30
30-60
>60
tutorrr