ECTS_Hotelarstwo_-_M._Chroboczynska_Z._Witkiewicz_-_08.12.08.doc

(66 KB) Pobierz
KOD:

 

 

 

KOD:

 

PRZEDMIOT: HOTELARSTWO

Punkty ECTS:  6

Rok studiów:

I

Semestr:

2

Liczba godz.:

46 w

Status przedmiotu:

przedmiot obowiązkowy dla wszystkich studentów kierunku

Turystyka i rekreacja

Język wykładowy:

polski

Prowadzącymgr M. Chroboczyńska, st. wykł. mgr Z. Witkiewicz

(w zależności od uwarunkowań organizacyjnych przedmiot może być prowadzony także przez dr L. Neufeldt-Ziembę  lub mgr S. Wilgockiego) - Katedra Hotelarstwa i Gastronomii.

Treści wykładów:

1.       Wiadomości wstępne o hotelarstwie.

·         historia rozwoju hotelarstwa na świecie,

·         historia rozwoju hotelarstwa w Polsce,

2.       Podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa.

·         baza noclegowa, obiekt noclegowy,

·         baza hotelarska, obiekt hotelarski, itp.,

·         polskie organizacje hotelarskie,

·         stowarzyszenia branżowe,

·         organizacje hotelarskie na świecie.

3.       Turystyczna baza noclegowa.

·         ustawa o usługach turystycznych,

·         kategoryzacja bazy noclegowej,

·         klasyfikacja obiektów noclegowych,

·         rodzaje obiektów hotelarskich nieskategoryzowanych,

·         usługi hotelarskie w sanatoriach i uzdrowiskach,

·         hotelarstwo morskie,

·         usługi hotelarskie w środkach transportu,

·         hotelarstwo jako dział gospodarki,

·         gestorzy bazy noclegowej,

4.       Usługi hotelarskie.

·         pojęcie i rodzaje usług hotelarskich,

·         cechy charakterystyczne usług hotelarskich,

·         usługi podstawowe i dodatkowe,

·         usługa hotelarska jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego.

5.       Kierunki rozwoju hotelarstwa w Polsce i na świecie.

·         konsekwencje dla hotelarzy wynikające z rozwoju gospodarczego i wykształcenia społecznego,

·         czynniki rozwoju usług hotelarskich,

·         trendy w rozwoju hotelarstwa na świecie

·         trendy w rozwoju hotelarstwa w Polsce,

6.       Międzynarodowy rynek usług hotelarskich.

·         strategia korporacji,

·         rozwój sieci hoteli,

·         wzrost znaczenia sieci hoteli,

·         strategie rozwoju firm hotelarskich,

·         charakterystyka podstawowych systemów hotelowych,

·         analiza korzyści z tytułu przynależności do sieci.

7.       Kultura i estetyka w hotelarstwie.

·         podstawowe pojęcia związane z etyką,

·         Kodeks Etyki Hotelarza,

·         kultura osobista,

·         kultura obsługi gości,

·         wizerunek pracownika hotelu,

·         postępowanie w sytuacjach nadzwyczajnych.

8.       Obiekt hotelarski jako przedsiębiorstwo.

·         osobowość prawna,

·         dokumenty organizacyjne obiektu hotelarskiego wynikające z obowiązujących przepisów,

·         regulamin organizacyjny,

·         struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie,

9.       Działalność recepcji.

·         rola recepcji w obiekcie hotelarskim,

·         wyposażenie techniczne recepcji,

·         przygotowanie stanowisk pracy zgodnie z obowiązującymi przepisami,

·         obowiązki pracowników recepcji,

·         współpraca recepcji z innymi działami w hoteli.

10.   Służba Pięter.

·         definicje związane z jednostkami mieszkalnymi,

·         wyposażenie jednostek mieszkalnych,

·         obowiązki pracowników służby pięter,

·         współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi.

11.   Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim.

·         rodzaje zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich,

·         rodzaje usług gastronomicznych,

·         współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi.

12.   Standaryzacja usług w hotelarstwie

·         standaryzacja usług – podstawowe pojęcia,

·         etapy standaryzacji usług,

·         standaryzacja usług w systemach hotelowych.

13.   Kontrole funkcjonalne w hotelarstwie.

·         Basicvision,

·         Qualivision,

·         Resavision,

·         kontrole anonimowe,

·         rygory systemów hotelowych w zakresie utrzymania jednolitych standardów. .

14.   Segmentacja rynku usług hotelarskich

·         pojęcie segmentacji,

·         segmenty docelowe usług noclegowych i gastronomicznych,

·         praktyczne przykłady w hotelach sieci ORBIS S.A.

15.   Zasady zrównoważonego rozwoju.

·         zarządzanie środowiskiem w obiekcie hotelowym,

·         zastosowanie proekologicznych procedur w hotelarstwie.

16.   Odpowiedzialność obiektu hotelarskiego

·         obowiązujące przepisy,

·         odpowiedzialność cywilnoprawna hotelu,

·         przedawnienie roszczeń gościa hotelowego,

·         rodzaje umów hotelarstwie,

·         odszkodowanie za niedotrzymanie warunków umowy hotelowej,

17.   Bezpieczeństwo w obiekcie hotelarskim.

·           pojęcie bezpieczeństwa,

·         przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy,

·           przepisy ochrony przeciwpożarowej,

·           przepisy ochrony środowiska,

·           zagrożenia zdrowotne gości hotelowych - Legionella, Salmonella - i obowiązujące w tej kwestii przepisy,

·           urządzenia techniczne zwiększające bezpieczeństwo gości w hotelu.

 

 

Metody nauczania: wykład

Forma zaliczenia: pisemny egzamin

 

 

Literatura:

1.        Błądek Z., Tulibacki T., Dzieje krajowego hotelarstwa: od zajazdu do współczesności; fakty, obiekty ludzie, Albus 2003, Warszawa 2003.

2.        Bochno W., praca zbiorowa, Organizacja przcy w hotelarstwie, wyd. 2 popr. i uzup. Krakowska Szkoła Hotelarska, Proksenia, Kraków 2006.

3.        Harris P., Planowanie zysku w hotelarstwie, PWN, Warszawa 1995.

4.        Knowels T., Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.

5.        Milewska M., Włodarczyk M., Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa,     Wydawnictwo WSTH w Łodzi, 2005.

6.        Milewska M., Włodarczyk M., Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. W-wa 2008.

7.        Mitura E., Koniuszeska E., Ekonomika i organizacja pracy w hotelarstwie: podręcznik, Difin, Warszawa 2006.

8.        Oparka S., Nowicka T, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, Biblioteka Hotelarza, Warszawa 2005.

9.        Oparka S., Nawrocka E., Hotel XXI wieku – zarządzanie w warunkach globalizacji, WSzZ  Edukacja, Wrocław 2007.

10.     Oparka S., Nawrocka E., Technik hotelarstwa – organizacja pracy w hotelarstwie – skrypt do nauki zawodu, Wydawnictwo Maria, Warszawa-Kudowa Zdrój 2008.

11.     Panasiuk A., Szostak D., Hotelarstwo, PWN, Warszawa 2008.

12.     Praca zbiorowa pod red. Janusza Turakiewicza, Bezpieczny hotel, PZH, Ministerstwo Gospodarki, Warszawa 2002.

13.     Sala J. Formy współczesnego hotelarstwa, Kraków, 2008

14.     Turkowski M., Marketing usług hotelarskich, PWE, Warszawa 2003.

15.     Witkowski Cz., Aktywność międzynarodowych systemów hotelowych na polskim rynku, ALMAMER WSE, Warszawa 2007.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin