Świąteczny pasztet.pdf

(308 KB) Pobierz
670185446 UNPDF
Świąteczny pasztet
Składniki
1 duga keksówka 1 krótka
300 g wołowiny zrazowej
300 g schabu
300 g cielęciny
300 g szynki wieprzowej
300 g karkówki wieprzowej
300 g piersi z kurczaka
woda do zalania mięsa
pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu)
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
200 g wątróbki drobiowej
1 cebula
300 g słoniny
1 bułka namoczona w rosole
2 jajka
sól
pieprz
Mięso (oprócz wątróbki i soniny) podzielić na mniejsze kawaki oczyścić z kości (jeśli
670185446.001.png
trzeba) i wożyć do dużego garnka Zalać wodą – jak na rosó – i dodać woszczyznę liście
laurowe i ziele angielskie Gotować do miękkości mięsa Wywar przecedzić Powstay
bogaty w smaki rosó wykorzystać do zupy
W czasie jak mięso się gotuje wątróbkę oczyścić z bon i usmażyć na oleju z dodatkiem cebuli
na rumiano.
Ze soniny odkroić may pasek i pokroić go na 30-40 supków wysokości mniej więcej zapaki
i szerokości 5 mm Wykada się nimi foremkę i wierzch pasztetu aby nie by suchy
Pozostaą soninę pokroić na kawaki mieszczące się w maszynce
Bukę zalać rosoem w kubeczku lub maym garnuszku
Gdy mięso przestygnie zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze soniną jedną
marchewką wątróbką z cebulką i odsączoną buką Powstaą masę zmielić ponownie (Tak
jak domowy mak mielimy dwa razy) Miska do której mielimy mięso powinna być obszerna
żeby później atwo byo mieszać Do masy dodać jajka pieprz i sól Pieprz i sól dodajemy wg
uznania Trzeba tylko pamiętać o tym aby przy próbowaniu masa wydawaa się trochę za
dużo posolona i doprawiona pieprzem Po upieczeniu te przyprawy agodnieją i pasztet
wychodzi w sam raz Masę z jajkami i przyprawami najlepiej mieszać ręką Gdy masa będzie
gadka można przeożyć ją do foremek Ja wypeniam foremki do poowy wysokości
Foremki wysmarować tuszczem (np olejem) i wysypać buką tartą Dno foremek wyożyć
rządkiem paseczków ze soniny używając poowę ich ilości (druga poowa paseczków
pójdzie na górę pasztetu) Masę mięsną podzielić między dwie keksówki uożyć paseczki
soniny i wożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec przez 50-60 min Pasztet będzie
zarumieniony i miękki Po wystudzeniu stężeje Wystudzić w foremkach Wożyć do
lodówki Kroić najlepiej na drugi dzie
Zgłoś jeśli naruszono regulamin