Tradycyjny świąteczny pasztecik.pdf

(341 KB) Pobierz
Tradycyjny świąteczny pasztecik
Składniki:
Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki
20 dag surowego boczku,
50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
1 kajzerka,
po 1 cebuli i marchewce /po 10 dag/,
2 dag suszonych grzybów
3 jajka,
1 liść laurowy Prymat
po 4 ziarna ziela angielskiego Prymat i jałowca
6 ziaren pieprzu Prymat,
1 łyżeczka majeranku Prymat
szczypta gałki muszkatołowej Prymat
pieprz czarny mielony Prymat,
sól
Do przygotowania formy:
15 dag długich wąskich i cienkich plasterków słoniny
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
Przyrządzanie:
802874817.015.png 802874817.016.png 802874817.017.png 802874817.018.png 802874817.001.png 802874817.002.png 802874817.003.png 802874817.004.png 802874817.005.png 802874817.006.png 802874817.007.png 802874817.008.png 802874817.009.png 802874817.010.png 802874817.011.png 802874817.012.png 802874817.013.png 802874817.014.png
1. Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz Mięso umyć i osączyć Cebulę obrać
Marchew oczyścić i opłukać
2. Mięso cebulę marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego ziela
angielskiego jałowca i pieprzu
3. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę Uduszone
mięso wyjąć w sosie namoczyć bułkę a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i
warzywami zemleć trzykrotnie.
4. Do masy wbić jajka oraz przyprawy majeranek gałkę muszkatołową sól pieprz i
starannie wyrobić
Farsz
1. Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą a dno
wyłożyć paskami słoniny
2. Do formy włożyć masę mięsną ugniatając ją łyżką tak aby w środku nie pozostały
pęcherzyki powietrza
3. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie Piec około 1
godz.
4. Wierzch powinien być zrumieniony a boki odstawać od formy
5.
Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry Podawać z ćwikłą lub
sosami chrzanowymi.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin