Tradycyjny świąteczny pasztecik.pdf
(
341 KB
)
Pobierz
Tradycyjny świąteczny pasztecik
Składniki:
Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki
20 dag surowego boczku,
50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
1 kajzerka,
po 1 cebuli i marchewce /po 10 dag/,
2 dag suszonych grzybów
3 jajka,
1 liść laurowy Prymat
po 4 ziarna ziela angielskiego Prymat i jałowca
6 ziaren pieprzu Prymat,
1 łyżeczka majeranku Prymat
szczypta gałki muszkatołowej Prymat
pieprz czarny mielony Prymat,
sól
Do przygotowania formy:
15 dag długich wąskich i cienkich plasterków słoniny
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
Przyrządzanie:
1.
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz Mięso umyć i osączyć Cebulę obrać
Marchew oczyścić i opłukać
2.
Mięso cebulę marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego ziela
angielskiego jałowca i pieprzu
3.
Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę Uduszone
mięso wyjąć w sosie namoczyć bułkę a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i
warzywami zemleć trzykrotnie.
4.
Do masy wbić jajka oraz przyprawy majeranek gałkę muszkatołową sól pieprz i
starannie wyrobić
Farsz
1.
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą a dno
wyłożyć paskami słoniny
2.
Do formy włożyć masę mięsną ugniatając ją łyżką tak aby w środku nie pozostały
pęcherzyki powietrza
3.
Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie Piec około 1
godz.
4.
Wierzch powinien być zrumieniony a boki odstawać od formy
5.
Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry Podawać z ćwikłą lub
sosami chrzanowymi.
Plik z chomika:
martunia.n
Inne pliki z tego folderu:
Paszteciki z nadzieniem rybnym.pdf
(159 KB)
PASZTET Z CUKINII.pdf
(271 KB)
Pasztet drobiowy 2.pdf
(423 KB)
Mocno czosnkowa wiejska konserwa (kiełbasa) słoikowa z Aleksandrowa z dwoma rodzajami czerwonej papryki.pdf
(384 KB)
Pasztet.pdf
(160 KB)
Inne foldery tego chomika:
ciasta
Ciasta - OWOCOWE
Ciasta - Z KREMEM I MASAMI - MIX
ciastka
Ciekawe
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin