Pyzy_z_mięsem.doc

(21 KB) Pobierz
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

1 kg ziemniaków obrać
4 łyżki mąki
3 szt jajek
50 dkg wołowiny ugotowanej 
1 szt cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

 

Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, rozgnieść. Resztę ziemniaków zetrzeć drobno, odcisnąć, wymieszać z gotowanymi. Dodać mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagnieść ciasto.
Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodać tartą bułkę i jajko. Doprawić do smaku. Jeśli farsz byłby bardzo suchy (to zależy od tego, jaki rodzaj mięsa wykorzystujemy), można dodać do niego bulionu, ale należy uważać, by z kolei nie było za rzadkie.
Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć trochę farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min od wypłynięcia na wierzch wody. Podawać posypane skwarkami i polane tłuszczem z wysmażonego boczku wędzonego.
Smacznego.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin