0118(1).pdf

(895 KB) Pobierz
400971581 UNPDF
PROWADZENIE PASIEK
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Opracowanie zosta³o wykonane w ramach
Projektu PHARE PL 01.01.04. Rolnictwo ekologiczne
1
400971581.001.png
Autorzy::
1. dr Piotr Skubida
2. prof. dr hab. Wojciech Skowronek
3. mgr in¿. Agata Szewczyk
Oddzia³ Pszczelnictwa Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Pu³awach
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-52-3
Nak³ad: 300 egz.
2
 
Spis treci
I. Rasy pszczó³ .................................................................................................. 4
II. Lokalizacja pasiek ekologicznych ............................................................... 4
III. Warunki produkcji w pasiece ekologicznej .................................................. 5
IV. Dokarmianie pszczó³ ..................................................................................... 6
V. Ochrona pszczó³ przed chorobami i szkodnikami ........................................ 7
VI. Charakterystyka dopuszczalnych materia³ów i rodków u¿ywanych
w pszczelarstwie ekologicznym .................................................................. 14
VII. Podstawowe zasady prowadzenia ekologicznej gospodarki pasiecznej ..... 15
VIII. Przetwórstwo, znakowanie i przechowywanie produktów pasiecznych ..... 18
IX. Certyfikacja ................................................................................................ 19
X. Normy jakociowe na miód obowi¹zuj¹ce w polsce
i w unii europejskiej ................................................................................... 19
XI. Ekonomiczne aspekty prowadzenia pasieki ekologicznej .......................... 22
XII. Za³¹cznik Nr 1- Jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ............................................................................ 25
XIII. Literatura ....................................................................................................... 27
3
I. Rasy pszczó³
W wyborze ras pszczó³ nale¿y kierowaæ siê ich adaptacj¹ do lokalnych warun-
ków po¿ytkowych, ich ¿ywotnoci¹ i odpornoci¹ na choroby, która to cecha na-
biera w pszczelarstwie ekologicznym szczególnie wa¿nego znaczenia. Rozporz¹-
dzenie unijne preferuje rasy europejskie gatunku Apis mellifera oraz ich linie lo-
kalne. G³ówne znaczenie ma tutaj zachowanie miejscowego materia³u genetycz-
nego. Sporód ras hodowanych w Polsce do produkcji ekologicznej najlepiej na-
daje siê miejscowa rasa rodkowoeuropejska Apis mellifera mellifera oraz rasa kra-
iñska Apis mellifera carnica ale równie¿ krzy¿ówki obu tych ras, które daj¹ wy¿sz¹
produkcjê dziêki zjawisku heterozji wystêpuj¹cym przy takim krzy¿owaniu.
II. Lokalizacja pasiek ekologicznych
Na terenie pasieki ekologicznej nie mog¹ wystêpowaæ przekroczenia dopusz-
czalnych stê¿eñ szkodliwych substancji zanieczyszczaj¹cych powietrze, glebê i wo-
dê. Ponadto w promieniu 3 km rozumianym w sensie ogólnym jako maksymalny
promieñ zasiêgu lotu pszczó³ od pasieki ród³a po¿ytku powinny stanowiæ za-
sadniczo uprawy prowadzone metodami ekologicznymi lub obszary poroniête
dzik¹ rolinnoci¹. Termin zasadniczo odnosi siê tu do g³ównych róde³ po¿yt-
ku, na których pracuj¹ pszczo³y, a nie do wszystkich upraw istniej¹cych na terenie
otaczaj¹cym pasiekê, które nie stanowi¹ ród³a po¿ytku lub te¿ uprawy, na któ-
rych stosuje siê zabiegi maj¹ce niewielki wp³yw na rodowisko, a wiêc pozbawio-
ne znacz¹cego wp³ywu na jakoæ produktów pasiecznych. Sformu³owanie po-
zbawione znacz¹cego wp³ywu trzeba rozumieæ w odniesieniu do mo¿liwych za-
nieczyszczeñ rolniczych lub rodowiskowych co do produktów pasiecznych. Od-
leg³oæ pasieki od wysypisk, spalarni mieci nie mo¿e byæ mniejsza ni¿ 1 km, a od
ruchliwych dróg i autostrad, centr przemys³owych wystarczaj¹ca na tyle, aby nie
by³o mo¿liwoci kontaminacji szkodliwych substancji w produktach pszczelich
(okrelenie tej odleg³oci nale¿y do jednostki certyfikuj¹cej). Pszczelarza, ubiega-
j¹cego siê o status posiadacza pasieki ekologicznej obowi¹zuje z³o¿enie mapki te-
renu w skali 1:10000 lub 1:25000 do odpowiedniej jednostki cetryfikuj¹cej, z na-
niesieniem miejsca stacjonowania pasieki ekologicznej. Je¿eli pszczelarz uwa¿a,
¿e jego pasieka aktualnie jest usytuowana w terenie ekologicznym i chce produko-
waæ miód ekologiczny ma szansê otrzymania certyfikatu, je¿eli potwierdz¹ to ba-
dania przeprowadzone na jego koszt. Koszty takiej certyfikacji s¹ znaczne.
Zaleca siê, aby pasieka znajdowa³a siê w suchym miejscu (pozwala to na utrzy-
manie wy¿szej higieny na pasieczysku, a co za tym idzie równie¿ wewn¹trz uli),
w terenie o niezbyt du¿ej wilgotnoci, a ule by³y ustawione wylotami w kierunku
po³udniowym i w rzêdach odleg³ych minimalnie 3-4 m od siebie, je¿eli s¹ to
rzêdy równoleg³e. Odleg³oæ taka musi byæ zachowana w celu jak najwiêkszego
ograniczenia mo¿liwoci b³¹dzenia pszczó³ i rabunków w pasiece.
4
Bardzo istotn¹ spraw¹ przy lokalizacji pasieki ekologicznej jest zagwaranto-
wanie pszczo³om odpowiedniej bazy po¿ytkowej i czystej wody w ilociach za-
spokajaj¹cych potrzeby pasieki. Je¿eli zaistnieje koniecznoæ podania pszczo³om
ciasta miodowo-cukrowego na przedwioniu lub wczesn¹ wiosn¹, w pasiece musi
znajdowaæ siê woda niezamarzaj¹ca, któr¹ pszczo³y mog³yby pobieraæ.
III. Warunki produkcji w pasiece ekologicznej
Rozpoczêcie produkcji ekologicznej w pasiece musi byæ poprzedzone okre-
sem przejciowym. Rozporz¹dzenie UE okrela ten okres czasu na 1 rok. Jednym
z elementów tego przejcia jest wymiana plastrów w pasiece (wszystek wosk po-
winien zostaæ zast¹piony woskiem ekologicznym). We W³oszech przestawianie
produkcji pasiecznej trwa jak wy¿ej wspomniano. W pierwszym roku woszczyna
stara (w plastrach gniazdowych i miodni) nie musi byæ ca³kowicie wymieniona,
nawet ze wzglêdu na trudnoci natury technicznej nie da siê tego wykonaæ i wystar-
cza wymiana po³owy plastrów (pozosta³e plastry wymienia siê w nastêpnych dwóch
latach). Jeli chodzi za o wêzê stosowan¹ do nowych plastrów, musi ona byæ wy-
produkowana z wosku ekologicznego. Teoretycznie, aby z pasieki mo¿na by³o sprze-
dawaæ miód ekologiczny potrzeba by 3 lat. W praktyce w³oskie jednostki certyfiku-
j¹ce wydaj¹ certyfikaty w chwili, kiedy zosta³o wymienione 50% starych plastrów
i min¹³ rok od chwili z³o¿enia wniosku o uznanie pasieki za ekologiczn¹.
Przestawianie produkcji powinno obejmowaæ wszystkie rodziny pszczele, któ-
re posiada pszczelarz. W jednym gospodarstwie nie jest wiêc mo¿liwe prowadze-
nie produkcji metodami ekologicznymi w jednej lub kilku pasiekach, a w innych
stosowanie metod konwencjonalnych.
Podstaw¹ prowadzenia pasieki ekologicznej jest czystoæ wosku pod wzglê-
dem obecnoci w nim akarycydów, czyli rodków u¿ywanych do walki z warroz¹.
Mowa tu g³ównie o amitrazie, fluwalinacie, kumafosie i chlorfenwinfosie. Wosk
ekologiczny w zasadzie powinien byæ wolny od tych substancji czynnych.
Ministerstwo Rolnictwa we W³oszech nie wyda³o do tej pory rozporz¹dzeñ odno-
nie limitu zawartoci akarycydów w wosku. S¹ podane zalecenia Krajowego Instytu-
tu Pszczelarstwa, do których stosuj¹ siê jednostki certyfikuj¹ce. Proponowano, aby
dopuszczalne stê¿enie kumafosu wynosi³o 200 ppb, a fluwalinatu 100 ppb. Limity te
mog³yby obowi¹zywaæ zarówno w przypadku wosku z odsklepin, pochodz¹cych z pro-
dukcji konwencjonalnej, dla celów oceny przydatnoci tego wosku jako materia³u na
wêzê w okresie przestawiania pasieki na produkcjê ekologiczn¹, jak i w przypadku
plastrów gniazdowych po zakoñczeniu okresu przestawiania. Po up³ywie okresu przej-
ciowego jako surowiec na wêzê, pszczelarz powinien stosowaæ przede wszystkim
w³asny wosk uzyskany z odsklepin i poddany nastêpnie przetworzeniu w zak³adzie
podlegaj¹cym systemowi kontroli. Wówczas limity dopuszczalnych stê¿eñ nie by³yby
ju¿ potrzebne. Limity te powinny odnosiæ siê tylko do wosku konwencjonalnego, prze-
znaczonego do przetworzenia na wêzê stosowan¹ przez pasieki przestawiane na pro-
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin