Rydze w miodowej marynacie.doc

(22 KB) Pobierz
Rydze w miodowej marynacie

Rydze w miodowej marynacie

 

SKLADNIKI:

·         Świeże rydze - ilość dowolna :)

·         Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):

·         2 litry wody

·         200 ml octu 10%

·         4 łyżki stołowe soli

·         5lyzek stołowych cukru

·         1 łyżka stołowa miodu

·         10-15 goździków

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 

1. Rydze czyścimy, kapelusze oddzielamy od nóżek; większe kapelusze kroimy     na polowy; wrzucamy do osolonej, gorącej wody i gotujemy ok. 4 min. Następnie grzyby odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia.
2. Słoiki myjemy i prażymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - słoiki nie mogą się dotykać; Pokrywki zalewamy wrzątkiem.
3. Przygotowujemy marynatę - do wody dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż do wrzenia.
4. Słoiki wyjmujemy z piekarnika, napełniamy grzybami, zostawiając ok.2 cm od krawędzi słoika wolne, zalewamy zalewa, zakręcamy.
5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: możemy robić to w dużym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do dużej blachy nalewamy wodę na wysokość ok. 1-1,5 cm i wkładamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkładamy słoiki (nie mogą się dotykać) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pół godziny. Po tym czasie słoiczki można wyjąc i odwrócić do góry dnem - żeby pozbyć się powietrza.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin