Kalkulator nalewkarza i winiarza.pdf
(
32 KB
)
Pobierz
228702084 UNPDF
Kalkulator nalewkarza i winiarza 1.0
Zakładka pierwsza: Co dostan
Ę
jak zmieszam...
Zakładka słu
ż
y do dobrania ilo
ś
ci składników w celu uzyskania ko
ń
cowej mieszaniny o
zadanym st
ęż
eniu.
- Ustal suwakiem V (objętość) ile masz pierwszego płynu (spirytusu). Zakres
suwaka od 0 do 1000 (mililitrów, litrów, hektolitrów...). Ustalona wartość jest
wyświetlana pod suwakiem, tak jak na rysunku pokazują czerwone pionowe
linie.
- Ustal suwakiem c stężenie pierwszego płynu (spirytusu); zakres od 0 % do 95
%
- Ustal suwakiem c stężenie drugiego płynu (wódki). Zakres suwaka od 0 % do
95 %
- Ustalaj suwakiem V ilość drugiego płynu (wódki)i obserwuj co otrzymujesz;
Możesz w ten sposób dobrać ilość jednego ze składników tak, aby otrzymać
żądane stężenie.Objętość i stężenie końcowej mieszaniny jest na bieżąco
wyświetlane w okienku (czerwone podkreślenie na rysunku). Zakres suwaka V
od 0 do 1000 (mililitrów, litrów, hektolitrów...),
- Możesz do mieszaniny dodawać wody suwakiem V. Na bieżąco możesz
prześledzić wpływ na mieszaninę.
W pokazanym na rysunku przypadku ustalono, że do dyspozycji jest 495 ml spirytusu
50%, 282 ml wódki 39% i 534 ml wody 0%, co razem daje 1311 ml płynu o stężeniu
27.3%
Dodatkowe objaśnienia:
·
Możesz używać dowolnej kombinacji dowolnych suwaków, wynik
zawsze będzie miał sens.
·
Nazwa
spirytus i wódka
są umowne: na pierwsej parze suwaków
można ustawić stężenie 40%, typowe dla wódek, a na drugiej parze
95%, typowe dla spirytusu
·
Dla suwaka
woda
można tylko wybrać objętość
·
Możesz nie używać suwaka
woda
. Zamiast tego ustal stężenie jednego
z płynów na zero i otrzymasz ten sam efekt.
·
Suwaki można precyzyjnie przesuwać strzałkami na klawiaturze
·
Pole (x2) po zaznaczeniu powoduje zmianę skali: wszystkie objętości
zostaną przemnożone przez 2 a zakres suwaków objętości również
zostanie podwojony
·
Przycisk ‘Transfer’ spowoduje skopiowanie danych na drugą zakładkę ,
Co zmieszać, aby dostać...
Zakładka druga: Co zmiesza
Ć
, aby dosta
Ć
...
Zakładka słu
ż
y do obliczenia ilo
ś
ci składników w celu uzyskania ustalonej ilo
ś
ci mieszaniny
o zadanym st
ęż
eniu.
- Ustal suwakiem c stężenie pierwszego płynu (spirytusu), którym dysponujesz;
zakres od 0 % do 95 %
- Ustal suwakiem c stężenie drugiego płynu (wódki), którym dysponujesz.
Zakres suwaka od 0 % do 95 %
- Ustal suwakiem c stężenie mieszaniny, które chcesz uzyskać. Zakres suwaka
od 0 % do 95 %
- Ustal suwakiem V objętość mieszaniny, którą chcesz uzyskać. Zostanie
wyświetlone (podkreślone na czerwono liczby) ile której cieczy musisz użyć
Dodatkowe objaśnienia:
·
Możesz używać dowolnej kombinacji dowolnych suwaków, jeżeli
żądany wynik nie da się uzyskać, zamiast liczb kalkupator pokaże
gwiazdki
·
Nazwa
spirytus i wódka
są umowne. Na każdym suwaku możesz
zaznaczyć dowolne stężenie
·
Przycisk ‘Transfer’ spowoduje skopiowanie danych uprzednio
wyeksportowanych z zakładki ‘Co dostanę, jak zmieszam...”
Zakładka trzecia : Procenty z cukru
Zakładka słu
ż
y do obliczenia st
ęż
enia alkoholu w zale
ż
no
ś
ci od pocz
ą
tkowego BLG.
Wynik pokazywany jest tak
ż
e w OE.
Plik z chomika:
kill1976
Inne pliki z tego folderu:
(1859) Zasady gorzelnictwa teoretyczno-praktycznie wyłożone.zip
(1859 KB)
Praktyczna nauka gorzalnictwa z niemieckiego J. H. L. Pistoryusa z dołączeniem opisu nowego gorzalnego aparatu iego wynalazku.zip
(9148 KB)
(1809) Gorzelnik i piwowar doskonały czyli sztuka pędzenia wódki i likworów, tudzież warzenia piwa.zip
(12406 KB)
Okowita, przepalanka i nalewki - Andrzej Fiedoruk.pdf
(110176 KB)
Kalkulator nalewkarza i winiarza.pdf
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
!Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
● MASAŻE I SZTUCZKI
● SEX PORADNIKI - ARTYKUŁY
aparatura
Bez Tabu o Sex-ie!!!
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin