Opis i funkcje: Niedobory witaminy A obserwowano i opisywano od najdawniejszych czasów. W krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu obserwowano schorzenia oczu (kurzą ślepotę - złe widzenie o zmierzchu, kseroftalmię - zmiany w rogówce). Leczono je podawaniem tranu, a czasem wątroby z ryb itp. Podczas I wojny światowej zaobserwowano w Danii zwiększoną liczbę przypadków schorzeń oczu, wiązaną przez ówczesnych uczonych z obniżeniem spożycia masła. Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowana chemicznie w 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się przemysłowo. Aktywność witaminy A wykazuje szereg związków strukturalnie spokrewnionych. W organizmie zwierzęcym jest to retinol oraz jego pochodne (np. retinal, 3-dehydroretinol). W roślinach i grzybach witamina A wystepuje tylko jako prowitamina i jej głównym związkiem jest Beta karoten, ponadto występują związki określane jako Karotenoidy. Witamina A zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka. Witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry i wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy, utrzymuje w zdrowiu błonę śluzową jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, przewodu pokarmowego oraz zwiększa oporność na zakażenia.
Grupy ludności
Witamina A
Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]
Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat
300
600
Dzieci 4-8 lat
400
900
Chłopcy 9-13 lat
1700
Młodzież męska 14-18 lat
2800
Mężczyźni 19-30 lat
3000
Mężczyźni 31-50 lat
Mężczyźni 50-70 lat
Mężczyźni powyżej 70 lat
Dziewczęta 9-13 lat
Młodzież żeńska 14-18 lat
700
Kobiety 19-30 lat
Kobiety 31-50 lat
Kobiety 50-70 lat
Kobiety powyżej 70 lat
Kobiety ciężarne do 18 lat
750
Kobiety ciężarne 19-30 lat
770
Kobiety ciężarne 31-50 lat
Kobiety karmiące do 18 lat
1200
Kobiety karmiące 19-30 lat
1300
Kobiety karmiące 31-50 lat
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu
[µg]
Tran
18000
Wątróbka drobiowa
9700
Wątroba wołowa
7280
Wątroba wieprzowa
3090
Olej z wątroby dorsza
1800
Marchew
1650
Natka pietruszki
990
Masło śmietankowe
887
Żółtko jaj
Szpinak
707
Dynia
472
Ser żółty podpuszczkowy
363
Mango
Morele
231
Koperek
209
Śmietana 18%
150
Sałata
144
Pomidor
123
Niedobór witaminy:- suche, łamliwe włosy,- kruche, wolno rosnące paznokcie,- kurza ślepota,- zahamowanie wzrostu,- infekcje i stany zapalne dziąseł oraz innych narządów,- suchość i szorstkość skóry,- brak apetytu,- oziębłość, bezpłodność,- suche i łamliwe włosy,- uczucie zmęczeniaNadmiar witaminy:- drażliwość,- wypadanie włosów,- powiększenie wątroby i śledziony,- suchość i świąd skóry,- wymioty, brak łaknienia, nudności,- bóle głowy,- krwawienie z dziąseł,- zażółcenie skóryCo wpływa na polepszenie wchłaniania: kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczuCo wpływa na pogorszenie wchłaniania: światło, wysoka temperatura, powietrze, siarczan żelaza, dikumarol, środki przeczyszczające, sterydy, PCB (polichlorowane difenyle), benzoesan sodu, azotyny, aflatoksyny, DDT, biegunki, dysfunkcje żółci i trzustki, niedobory witaminy D, kofeina, nikotyna, alkohol
Ciekawostki o witaminie:- jako witamina A, zwana retinolem, znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego,- w związku z dużym obciążeniem oczu, osoby których praca wiąże się z długim siedzeniem przed monitorem komputera potrzebują więcej witaminy A,- beta karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach. Jest odpowiedzialny za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin,- tylko beta karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem. Ponadto jego przedawkowanie nie wykazuje tak dużej toksyczności jak przedawkowanie witaminy A,- duże dawki Witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie,- witamina A (jako retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych, która podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów obróbki termicznej nie ulega zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest wrażliwa na światło,- produkty z dużą zawartością beta karotenu mogą dostarczać potrzebną dawkę witaminy A, bez ryzyka spowodowania zmian nowotworowych,- warzywa o twardych włóknach (np. marchew) trzeba bardzo dokładnie rozdrobnić - w ten sposób łatwiej zostanie uwolniona witamina A. Niezbędna jest także odrobina tłuszczu w potrawie.
gordon147