Ciasto przekładane z miodem i kremem.doc

(89 KB) Pobierz
Ciasto przekładane z miodem i kremem

Ciasto przekładane z miodem i kremem

Ciasto przekładane z miodem i kremem

Składniki na ciasto kakaowe:

·         2,5 szklanki mąki pszennej

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         150 g margaryny lub masła

·         1 jajko

·         2 łyżki miodu

·         1 łyżka kakao

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

·         1 szklanka mąki pszennej

·         pół szklanki cukru

·         4 jajka

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie

wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.

Składniki na masę:

·         500 ml mleka

·         250 g masła lub margaryny, miękkiej

·         3/4 szklanki cukru

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki mąki pszennej

·         cukier waniliowy (16 g)

Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Wykonanie:

Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.

Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin