ZEBRA.doc

(19 KB) Pobierz

ZEBRA

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

• 2,5 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 5 jajek
• 2 łyżki kakao
• 1 szklanka oleju
• 0,25l wody gazowanej słodkiej
• 1 aromat rumowy i cytrynowy
• 1 proszek do pieczenia duży
• 100g czekolady na polewę

Sposób przyrządzenia:

- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę;
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia;
- Do żółtek dodać olej, wodę, mąkę i pianę z białek ciągle mieszając;
- Ciasto podzielić na dwie części;
- Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, a do drugiej aromat cytrynowy;
- Na środek blachy wylewać na przemian ciasto ciemne i jasne;
- Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni;
- Ciasto polać polewą i posypać kokosem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin