Warzywa w cieście piwnym.doc

(36 KB) Pobierz
Warzywa w cieście piwnym

Warzywa w cieście piwnym

Warzywa w cieście piwnym

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
trudność: Średnio trudne

Składniki dla 4 osób:
  szklanka mąki
  2 jajka
  pół szklanki piwa
  3 małe cukinie
  brokuł
  3 marchewki
  12 małych pieczarek
  cebula
  łyżka przyprawy ziołowej do grilla
  tłuszcz

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie wymieszać z żółtkami, piwem i przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na kawałki lub w plastry, blanszować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.

Grzyby oczyścić, udusić, po wystudzeniu posolić.

Warzywa i grzyby obtoczyć w cieście i smażyć porcjami w głębokim tłuszczu po około 2 minuty.

Podawać jako przekąskę z sosami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin