Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 20 min.trudność: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: • szklanka mąki • 2 jajka • pół szklanki piwa • 3 małe cukinie • brokuł • 3 marchewki • 12 małych pieczarek • cebula • łyżka przyprawy ziołowej do grilla • tłuszcz Przygotowanie: Mąkę dokładnie wymieszać z żółtkami, piwem i przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na kawałki lub w plastry, blanszować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.Grzyby oczyścić, udusić, po wystudzeniu posolić.Warzywa i grzyby obtoczyć w cieście i smażyć porcjami w głębokim tłuszczu po około 2 minuty.Podawać jako przekąskę z sosami.
bassma