Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 50 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 2 zielone papryki • 2 żółte papryki • 2 czerwone papryki • 500 g pomidorów • 300 g cukini • 500 g bakłażanów • 200 g cebuli • 200 g zielonej fasolki szparagowej • 2 łyżki soku z cytryny • łyżka mąki • 6 łyżek oliwy • 2 pęczki posiekanej natki • sól, czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać. Paprykę pokroić na kawałki, pomidory i cebulę w cienkie krążki, cukinię i bakłażany w plastry.Bakłażany posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Obtoczyć w mące i usmażyć na połowie tłuszczu na złoty kolor. Osączyć.Fasolkę gotować przez 2 minuty w małej ilości osolonego wrzątku, osączyć. Warzywa (prócz bakłażanów) posolić, popieprzyć i warstwami układać na zmianę w płaskim garnku. Na wierzchu ułożyć bakłażany. Zalać 1/2 l wody i resztą tłuszczu.Dusić pod przykryciem około 45 minut. Potrawkę podawać posypaną natką.
bassma