Warzywa po turecku.doc

(34 KB) Pobierz
Warzywa po turecku

Warzywa po turecku

Warzywa po turecku

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 50 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 zielone papryki
  2 żółte papryki
  2 czerwone papryki
  500 g pomidorów
  300 g cukini
  500 g bakłażanów
  200 g cebuli
  200 g zielonej fasolki szparagowej
  2 łyżki soku z cytryny
  łyżka mąki
  6 łyżek oliwy
  2 pęczki posiekanej natki
  sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać. Paprykę pokroić na kawałki, pomidory i cebulę w cienkie krążki, cukinię i bakłażany w plastry.

Bakłażany posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Obtoczyć w mące i usmażyć na połowie tłuszczu na złoty kolor. Osączyć.

Fasolkę gotować przez 2 minuty w małej ilości osolonego wrzątku, osączyć. Warzywa (prócz bakłażanów) posolić, popieprzyć i warstwami układać na zmianę w płaskim garnku. Na wierzchu ułożyć bakłażany. Zalać 1/2 l wody i resztą tłuszczu.

Dusić pod przykryciem około 45 minut. Potrawkę podawać posypaną natką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin