Tarta z pomidorami.doc

(42 KB) Pobierz
Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 50 min.
trudność: Średnio trudne

Składniki dla 4 osób:
  Ciasto:
  2 szklanki mąki krupczatki
  15 dkg masła
  1 kopiasta łyżeczka miałkiego cukru
  1 płaska łyżeczka soli
  Nadzienie:
  15 dkg pieczarek
  40 dkg pomidorów
  15 dkg kukurydzy konserwowej
  20 dkg sera żółtego
  świeża bazylia
  oregano, tymianek

Przygotowanie:

Przesiej mąkę z cukrem i dodaj pokrojone w kostkę masło. Siekaj nożem do osiągnięcia drobnych grudek masła dobrze obtoczonych w mące, następnie rozetrzyj rękami. Dodawaj po łyżce zimnej wody ugniatając rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno być sprężyste, dość suche ale nie rozpadające się.

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 min. Rozgrzej piekarnik do ok 190 stopni.

Umyj i pokrój w talarki pomidory, pokrój pieczarki i ser żółty. Przygotuj liście bazylii. Odsącz kukurydzę.

Ciasto podziel na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkuj na rozmiar formy (razem z brzegami). Formę wysmaruj masłem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Pougniataj palcami tak, aby ciasto dobrze wypełniło formę. Nadmiar ciasta wystający poza brzegi formy oberwij.

Ułóż na spodzie plasterki sera, następnie pieczarki, pomidory i liście bazylii. Posyp obficie kukurydzą, dodaj oregano i tymianek do smaku. Ułóż jeszcze jedną warstwę sera i cienką warstę pomidorów i pieczarek dbając o to, aby cała forma była jednolicie wypełniona. Ugnieć delikatnie ręką tak, aby w nadzieniu pozostało jak najmniej wolnych przestrzeni.

Resztę ciasta rozwałkuj i przykryj nim całość. Po wierzchu można całość pozmarować jajkiem aby po upieczeniu nabrała złotego koloru. Piecz 50 min zwracając uwagę czy nie przypalają się brzegi.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin