Przygotowanie: 40 min.Gotowanie: 50 min.trudność: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: • Ciasto: • 2 szklanki mąki krupczatki • 15 dkg masła • 1 kopiasta łyżeczka miałkiego cukru • 1 płaska łyżeczka soli • Nadzienie: • 15 dkg pieczarek • 40 dkg pomidorów • 15 dkg kukurydzy konserwowej • 20 dkg sera żółtego • świeża bazylia • oregano, tymianek Przygotowanie: Przesiej mąkę z cukrem i dodaj pokrojone w kostkę masło. Siekaj nożem do osiągnięcia drobnych grudek masła dobrze obtoczonych w mące, następnie rozetrzyj rękami. Dodawaj po łyżce zimnej wody ugniatając rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno być sprężyste, dość suche ale nie rozpadające się.Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 min. Rozgrzej piekarnik do ok 190 stopni.Umyj i pokrój w talarki pomidory, pokrój pieczarki i ser żółty. Przygotuj liście bazylii. Odsącz kukurydzę.Ciasto podziel na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkuj na rozmiar formy (razem z brzegami). Formę wysmaruj masłem i umieść w niej rozwałkowane ciasto. Pougniataj palcami tak, aby ciasto dobrze wypełniło formę. Nadmiar ciasta wystający poza brzegi formy oberwij.Ułóż na spodzie plasterki sera, następnie pieczarki, pomidory i liście bazylii. Posyp obficie kukurydzą, dodaj oregano i tymianek do smaku. Ułóż jeszcze jedną warstwę sera i cienką warstę pomidorów i pieczarek dbając o to, aby cała forma była jednolicie wypełniona. Ugnieć delikatnie ręką tak, aby w nadzieniu pozostało jak najmniej wolnych przestrzeni.Resztę ciasta rozwałkuj i przykryj nim całość. Po wierzchu można całość pozmarować jajkiem aby po upieczeniu nabrała złotego koloru. Piecz 50 min zwracając uwagę czy nie przypalają się brzegi.
bassma