Cholesterol mity.pdf

(79 KB) Pobierz
305153625 UNPDF
źródło www.dr-rath-koalicja.pl
Sama Witamina C Pomaga Obniżyć Cholesterol , ale Dopiero Jej Synergia z Innymi
Mikroelementami Otwiera Możliwość Efektywnej Ochrony przed Atakiem Serca
dr Aleksandra Niedzwiecki, dr Vadim Ivanov Dr. Rath Research Institute Santa Clara, CA 95050
Praca naukowa opublikowana w czerwcu 2008 roku w czasopiśmie Journal of Chiropractic
Medicine (1) potwierdziła, że witamina C jest skuteczna w kontrolowaniu stężenia cholesterolu we
krwi. Rola witaminy C w metabolizmie cholesterolu była znana od dłuższego czasu, jednak dzięki
odkryciom dr Ratha i badaniom prowadzonych w jego Instytucie, lepiej zrozumieliśmy w jaki sposób
niedobór witaminy C w synergii z innymi specyficznymi mikroelementami prowadzi do rozwoju
chorób serca oraz jak możemy zastosować tę wiedzę dla ochrony naszego zdrowia.
Autor tej pracy, dr Marc McRae(1) przeanalizował 13 randomizowanych badań klinicznych
obejmujących 405 pacjentów z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia),
którzy otrzymywali witaminę C w dawce wynoszącej co najmniej 500 mg na dobę przez okres od 3
tygodni do 24 tygodni. Efektem tej suplementacji było obniżenie poziomu LDL cholesterolu we krwi
o 7,9 mg na dl i korzystny wzrost HDL o 1.1 mg na dl. Suplementacja witaminy C wpłynęła również
na obniżenie poziomu trójglicerydów o 8,8%. Autor tej pracy z National University of Health
Sciences w Illinois skomentował te wyniki następująco: „Suplementacja witaminy C w dawce
wynoszącej co najmniej 500 mg/dobę przez okres minimum czterech tygodni prowadzi do znacznego
obniżenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów w surowicy."
Wyniki te nie są zaskoczeniem; potwierdzają wcześniejsze analizy badań klinicznych na temat zmian
stężenia cholesterolu we krwi w trakcie stosowania witaminy C przeprowadzone przez dr Harri
Hemila z Finlandii (2) jak również obszerne badania prowadzone od wielu lat przez dr Emila Gintera
ze Słowacji (3). Chociaż od kilkudziesięciu lat wiadomo, że witamina C jest bezpieczną i skuteczną
alternatywą dla szeroko promowanych leków farmaceutycznych obniżających stężenie cholesterolu
we krwi, wiedza ta wciąż jest pomijana zarówno w edukacji medycznej jak i w praktyce klinicznej. I
to nie z powodu braku naukowych dowodów.
W jaki sposób witamina C obniża stężenie cholesterolu we krwi
W przeciwieństwie do leków chemicznych, które działają na ściśle określoną reakcję
biochemiczną, witaminy i inne mikroelementy wpływają jednocześnie na liczne drogi metaboliczne
w komórkach naszego organizmu, a witamina C jest najlepszym przykładem takiego
synergistycznego działania. Reguluje ona poziom cholesterolu wpływając zarówno na etapy
związane z przemianą cholesterolu, jak i usuwając przyczynę jego zwiększonej produkcji.
1. Jak witamina C wpływa na metabolizm cholesterolu:
- Bezpośrednio hamuje syntezę cholesterolu: Badania naukowe opublikowane już w 1986
roku wykazały, że witamina C reguluje aktywność kluczowego enzymu łańcucha syntezy
cholesterolu - reduktazy HMGCoA. W tym działaniu witamina C jest „naturalną" statyną
(statyny są to popularne leki hamujące ten sam enzym, ale wywołujące poważne działania
niepożądane).
- Zwiększa wykorzystanie cholesterolu przez komórki. Różne badania, włącznie z naszymi
własnymi, wykazały, że niski poziom witaminy C obniża liczbę receptorów LDL na
powierzchni komórek aż o 25 procent. Świadczy to o upośledzonym zużyciu cholesterolu
przez komórki, ponieważ im więcej receptorów LDL znajduje się na powierzchni komórek,
tym więcej cząsteczek cholesterolu może wejść do ich wnętrza i zostać zużytych, zamiast
pozostawać we krwi.
- Chroni komórki przed zniszczeniem: Witamina C jest najważniejszym antyoksydantem we
krwi, który jest zdolny do przechwytywania reaktywnych metabolitów tlenu (RMT). Badania
wykazały, że witamina ta chroni przed oksydacyjną modyfikacją cholesterolu i w związku z
tym przeciwdziała jego szkodliwemu działaniu na naczynia krwionośne.
- Usprawnia metabolizm: Witamina C jest również konieczna do optymalnego działania
gruczołu tarczycy, który zarządza procesami metabolicznymi w naszym organizmie, włącznie
z metabolizmem cholesterolu.
2.
2. Jak witamina C zmniejsza zapotrzebowanie na cholesterol:
Właściwy mechanizm, który wyjaśnia rolę witaminy C w regulacji poziomu cholesterolu,
został zaproponowany przez dr Ratha. Koncept ten sięga do źródła problemu i określa
związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy witaminą C, strukturą naczyń krwionośnych i
produkcją cholesterolu w wątrobie. Jaki jest ten związek?
Zaczyna się od witaminy C. Chociaż nie jest ona produkowana w naszym organizmie, tym
niemniej jest niezbędna do syntezy i właściwej struktury kolagenu, kluczowego białka
budującego ściany naczyń krwionośnych, określającego ich spójność, wytrzymałość i
elastyczność. Zatem, przewlekły, trwający lata, niedobór witaminy C osłabia i upośledza
spójność struktury naczyń, w szczególności tętnic mięśnia sercowego poddanych ogromnemu
stresowi pompującej akcji serca i ciśnieniu krwi. W rezultacie w tętnicach tych rozwijają się
ubytki lub szczeliny, które wymagają biologicznej naprawy. Nasz organizm mobilizuje więc
substancje naprawcze, takie jak cholesterol niesiony we krwi w postaci lipoprotein (LDL i Lp-
a) w celu wypełnienia i wzmocnienia struktury tych ścian. Daje to początek formowania się
złogów miażdżycowych.
Osłabienie naczyń spowodowane niedoborem witaminy C ma również skutek metaboliczny,
ponieważ zwiększone zapotrzebowanie na cholesterol prowadzi do podwyższenia jego
produkcji w wątrobie i jego poziom we krwi rośnie.
W związku z tym, jedynym skutecznym sposobem, by obniżyć produkcję cholesterolu jest
usprawnienie struktury i funkcji ścian naczyń przez zwiększenie spożycia witaminy C w synergii z
innymi mikroelementami. Wymaga to oczywiście czasu, ale jest to naturalna droga do naturalnej
normalizacji poziomu cholesterolu.
Szczegóły dotyczące przełomowych badań dr Ratha zostały opisane w jego bestsellerze „Dlaczego
zwierzęta nie dostają zawału serca, tylko my ludzie". ["Why Animals Don't Get Heart Attacks, but
People Do"
Skąd taka fascynacja cholesterolem
Już dawno temu badania epidemiologiczne wykazały, że około 50% pacjentów z zawałem
mięśnia sercowego lub udarem ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi (prosimy zauważyć,
że nie występuje to u drugiej połowy pacjentów!!). Osoby z tą zmianą metaboliczną zwaną
hipercholesterolemią mają podwyższone wartości LDL („złego cholesterolu") i obniżone HDL
(„dobrego cholesterolu") we krwi.
Od kilkudziesięciu lat obniżanie poziomu cholesterolu bez zrozumienia, co tak naprawdę wywołuje
jego wzrost, stanowi podstawę rozwoju globalnego rynku farmaceutycznego dla sprzedaży leków
obniżających cholesterol. Najbardziej promowane leki dzisiaj to statyny (Simvastatin, Zocor, Lipitor,
itp.), które obniżają stężenie cholesterolu w sposób chemiczny hamując kluczowy enzym w procesie
syntezy cholesterolu, reduktazę HMG-CoA. Chociaż leki te obniżają stężenie cholesterolu we krwi,
ich skuteczność w upośledzeniu wzrostu złogów naczyniowych i tym samym zmniejszeniu ryzyka
chorób serca była kwestionowana w wielu badaniach klinicznych (co omówiliśmy wcześniej w
oddzielnym artykule ze stycznia 2008: „Dlaczego nie dziwi nas, że leki obniżające poziom
cholesterolu nie zmniejszają miażdżycy i ryzyka ataków serca i udarów mózgu!", więcej informacji
na stronie: www.dr-rath-koalicja.pl)
Co więcej, statyny są związane z poważnymi działaniami niepożądanymi, włącznie z
ryzykiem śmierci (np. Lipobay), ponieważ prowadzą również do obniżenia zasobów ważnego
czynnika bioenergetycznego- koenzymu Q10 - w komórkach. Wynikiem tego są uszkodzenia mięśni
(też mięśnia serca) i blokada nerek (6,7). Całkiem prawdopodobne, że masowe stosowanie statyn
może być odpowiedzialne za wzrost liczby przypadków niewydolności serca obserwowanych w
ostatnich latach, jak również innych poważnych problemów zdrowotnych.
Jedyna skuteczna droga do obniżenia cholesterolu musi łączyć oba aspekty -usprawnienie funkcji
naczyń krwionośnych i optymalizacja metabolizmu cholesterolu
Obniżanie stężenia cholesterolu we krwi bez wyeliminowania przyczyny jego zwiększonej produkcji
w wątrobie jest podejściem niepełnym i nie prowadzi do eliminacji ryzyka wystąpienia zawałów
serca i udarów. Nawet zwane naturalną alternatywą, działanie ryżu czerwonych drożdży [red yeast
rice], zawierającego niskie dawki lowastatyny i obniżającego produkcję cholesterolu, nie wpływa na
wzmocnienie struktury naczyń krwionośnych i nie eliminuje zapotrzebowania na cholesterol w
organizmie.
Najbardziej skutecznym sposobem jest kontrolowanie obu procesów, co można skutecznie osiągnąć
przez zastosowanie synergii mikroelementów. Dr Rath i nasze badania naukowe wykazały
skuteczność działania witaminy C w biologicznej synergii z lizyną, i innymi niezbędnymi
mikroelementami (8).
Skuteczność synergii mikroelementów została potwierdzona w badaniu klinicznym, które
wykazało, że specyficzny zestaw mikroelementów może zatrzymać wzrost zwapnienia blaszek
miażdżycowych w tętnicach serca, jak również w indywidualnych przypadkach naturalnie
wyeliminować wczesne złogi wapniowe (9). Również udokumentowaliśmy klinicznie, że
synergistyczny zestaw składników odżywczych wspomagający czynność naczyń krwionośnych może
obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Obejmuje to nie tylko cholesterol LDL, ale również jego
bardziej miażdżycogenny typ - Lp-a (10).
Niestety wiedza ta w większości przypadków jest niedostępna dla lekarzy i ich pacjentów, jako
zagrażająca globalnemu rynkowi leków na obniżenie cholesterolu, który zapewnia miliardy dolarów
zysku dla przemysłu farmaceutycznego i jego udziałowców. Ofiarami tego są nie tylko pacjenci, ich
rodziny, lekarze i miliony ludzi na całym świecie; jego ofiarą jest również prawda naukowa.
Literatura:
1. McRae M.P. " Suplementacja witaminy C obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów w
surowicy: metaanaliza 13 randomizowanych kontrolowanych badań
Journal of Chiropractic Medicine, 2008; 7, 48-58
2. Hemila H,. Witamina C i plazma cholesterol. Przeglad. Crit Rev Food Sci Nutr.
1992; 32,33-57.
3. Ginter E, Bobek P, et al.Witamina C w kontroli hypercholesterolemii u ludzi.
International Journal for Vitamin and Nutrition Research 1982; 23:137-152.
4. Harwood HJ Jr, Greene YJ, et al. Hamowanie aktywności ludzkiej reduktazy 3-
hydroxy-3-metyloglutarylo Koenzymu A przez kwas askorbinowy. Działanie przez wolny-rodnik
mono dehydro-ascorbinianu. Journal of Biological Chemistry, 1986; 261:7127-7135.
5. Rath M. „Dlaczego zwierzęta nie dostają zawału serca, tylko my ludzie",
MRPublishing, 2001
6. Marcoff L, Thompson PD. Rola Koenzymu Q10 w miopatii związanej ze
statynami: Przegląd. Journal of American College of Cardiology, 2007;
49, 2231-7.
7. Young JM, Florkowski CM, et al. Wpływ suplementacji koenzymu Q(10) na
mialgie indukowaną przez simwastatynę. American Journal of Cardiology. 2007;
100:1400-3.
8. Niedzwiecki A, Gadzala M, Rath M, "Jak normalizować cholesterol
współdziałając z twoim organizmem, nie przeciwko niemu" , Dr Rath Research Institute, 2008 w
druku
9. Rath M, Niedzwiecki A. Program suplementacji naturalnej hamuje progresję
wczesnych stadiów arteriosklerozy naczyń wieńcowych udokumentowaną przez ultraszybką
tomografię (UCT). Journal of Applied Nutrition, 1996; 48, 68-78
10. Zdrowie komórkowe i problemy metabolizmu tluszczy, Cellular Health Comm.
2001, 1, 10-11
Zgłoś jeśli naruszono regulamin