Papryka nadziewana mięsem i pieczarkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Papryka nadziewana miêsem i pieczarkami

Papryka nadziewana mięsem i pieczarkami

 

Składniki na 4 porcje:

10 dag cebuli

20 dag pieczarek

2 łki oleju

2 czerwone papryki

po jednej papryce zielonej i żółtej

6 dag sera gouda

35 dag mielonego mięsa wieprzowego

pół łki stołowej Bulionu warzywnego w płynie WINIARY na 1 szklankę wody

2 łki pasty paprykowej

łka mąki

2 łki bazylii

świeżo zmielony pieprz

l

 

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Podsmaż cebulę i pieczarki na gorącym oleju, aż wypatruje sok i dopiero wtedy oprósz je solą i pieprzem.

 

Paprykę umyj, a górne części poodcinaj i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na grubej tarce i 40 g sera z pieczarkami i mięsem wieprzowym wyrób na gładką masę, ponakładaj ją do strąw papryki i posyp pozostałym serem.

 

Nafaszerowane papryki ustaw w formie do sufletów, obłóż kawałkami papryki i podlej bulionem przygotowywanym według przepisu na opakowaniu. Wstaw formę na "drugie piętro" piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 35 do 40 minut.

 

Sos odlej do garnka i zagotuj z pastą paprykową. Po oprószeniu mą jeszcze raz zagotuj oraz posól i oprósz pieprzem. Nieco bazylii odłóż do dekoracji, resztę pokrój w paski i dodaj do sosu, który następnie wlej do formy, a zapieczone papryki udekoruj świeżą bazylią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin