Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim.doc

(91 KB) Pobierz
Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Bułeczki pszenne z twarożkiem wiejskim

Składniki na około 15 dużych bułeczek:

·         2 paczki suchych drożdży (po 7 g każda) lub 28 g świeżych drożdży

·         1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)

·         1/4 szklanki brązowego cukru

·         2 łyżeczki soli

·         2 łyżki stopionego masła

·         1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)

·         2 jaja

·         2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

·         2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

·         roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania

·         sezam, mak, siemię lniane - do posypania

W dużej misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (ja go zmiksowałam blenderem, by w cieście nie było kuleczek twarogu), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjać, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Smacznego :) 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin