Łazanki zapiekane z makiem.rtf

(7 KB) Pobierz
£azanki zapiekane z makiem

Łazanki zapiekane z makiem

 

Składniki:

łazanki:

20 dag mąki pszennej

2 jaja

szczypta soli

mak:

25 dag maku

25 dag cukru pudru

łka miodu do smaku

5 dag orzechów

5 dag rodzynek

5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej (w cukrze)

2 łki masła

bułka tarta

 

Przygotuj ciasto: wymieszaj podane składniki, wsyp szczyptę soli i zagnieć ciasto, starannie je wyrabiając. Następnie rozwałkuj je na cienkie placki. Placki te potnij w pasy szerokości 1,5-2 cm i poskładaj po 4 pasy jeden na drugim i w tej formie potnij w kwadraty, które należy pooddzielać od siebie i rozsypać do przeschnięcia.

 

Teraz ugotuj kluski i dokładnie odsącz je na sicie oraz wymieszaj z masłem.  Przygotuj mak: umyj go kilka razy w zimnej wodzie, odcedź, sparz wrzątkiem i zostaw na 4-5 godzin, po czym zlej wodę i sam mak przepuść przez maszynkę, a następnie - ucierając - niewielkimi porcjami dodaj do niego cukier puder i miód, a na koniec wrzuć bakalie i wszystko dokładnie wymieszaj (możesz t dodać śmietankę).

 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp buł tartą, ułóż warstwami łazanki i mak, przykryj je łazankami i wstaw do piekarnika na 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin