Kurczak wędzony a la Chef Paul.pdf
(
297 KB
)
Pobierz
349200334 UNPDF
Składniki:
1-1/2 kg kurczaka
1/2 kotki mała
2 X 1/2 litra piwa
4 łyżki majeranku
1 pczek natki pietruzki
Przygotowanie:
W małym garnku doprowadzid piwo do wrzenia, wrzucid mało i rozpucid w gorącym piwie,
dokładnie wymiezad.
Kurczaka wymyd w lodowatej wodzie i dokładnie wytrzed. Naciąd nożem kór powyżej pieri i od
trony pleców powyżej nóg.
Wtrzykiwad gruzką kucharką pod kór kurczaka ciepłe piwo z małem i rozprowadzad
równomiernie po całej powierzchni kurczaka.
Reztą piwa z małem wymarowad zewnątrz kór kurczaka i obicie wntrze. Wypad majeranek do
wewntrznej czci kurczaka.
Odtawid do lodówki na 4 godziny.
Rozpocząd wdzenie rzadkim dymem (temp. około 50 t. C) aż kóra bdzie złotawa (około 1-1/2 do 2
godz.).
Skropid kurczaka obicie piwem wewnątrz i wrazie potrzeby gdy bdzie zbyt uchy wewnątrz i
rozpocząd drugi etap wdzenia obniżając temperatur (do około 40 t. C) jezcze około 2 godzin,
marując go co 1/2 godziny ciepłym piwem z małem.
Kurczak jet gotowy gdy nabierze brązowo złotej barwy i po nakłuciu wypływa jany ok.
Smacznego
Autor: ChefPaul
Plik z chomika:
zbrozlo1
Inne pliki z tego folderu:
Eksperymenty z kurczakiem cebulowym.pdf
(196 KB)
Kurczak aromatyczny Dziadka część II.pdf
(312 KB)
Kurczak aromatyczny w wersji Zwierzaka.pdf
(379 KB)
Kurczak wędzony a la Chef Paul.pdf
(297 KB)
Kurczak wędzony Papcia.pdf
(598 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony
Boczki
Inne wędzonki
Polędwice
Szynki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin