Jak pozbyć się zapachu.doc

(237 KB) Pobierz
Jak pozbyć się zapachu

Jak pozbyć się zapachu



Osoby, które twierdzą, że nie lubią ryb, często tak naprawdę nie lubią jedynie zapachu rybie­go mięsa. Jest kilka pro­stych sposobów, by się go pozbyć albo przynajmniej znacznie zmniejszyć jego intensywność:

• przez 2-3 godziny moczy­my rybę w mleku z pie­przem albo w sosie z
  kiszo­nych ogórków, potem osu­szamy ją i przyrządzamy według przepisu;

• obkładamy sprawioną rybę pokrojonymi w talarki lub startymi jarzynami
  (ce­bula, seler, pietruszka), przy­krywamy i przez 2 godziny trzymamy w
  chłodzie;

• gotujemy rybę w esencjonalnych wywarach warzyw­nych z dodatkiem
  soku z cy­tryny lub z kiszonej kapusty.

 

Pozostaną jędrne

Chude ryby morskie, np. dorsz, kergulena, morszczuk i mintaj, dość łatwo rozpadają się w czasie smażenia lub gotowania. Aby temu  zapobiec, przed przygotowaniem potraw trzeba skropić je obficie sokiem z cytryny i na 30 minut wstawić do lodówki.

Dobra znaczy świeża!

Taką rybę rozpoznamy po lśniącej, śliskiej skórze, przejrzystych wypukłych oczach, różowych skrzelach i specyficznym świeżym zapachu, Po powrocie do domu możemy jeszcze dodatkowo zrobić prosty test sprawdzający, czy kupiliśmy na pewno świeżą rybę. Wkładamy ją do naczynia z zimną wodą - świeża opadnie na dno, a niezbyt świeża lub wręcz zepsuta wypłynie na powierzchnię.



 

 

 

Z czym do ryby

Na co dzień za bardzo nie przejmujemy się tym, jakie sztućce pasują do śledzia marynowanego, a jakie do smażonych filetów rybnych. Zwykle sięgamy po widelec i ewentualnie nóż. Ale przygotowując przyjęcia, na któ­rych podamy ryby, dobrze byłoby wiedzieć, czym się co je, i położyć na stole odpowiednie sztućce. Z grubsza rzecz biorąc, zasady są takie: nożem i widelcem jemy wę­dzone łososie i węgorze oraz śledzie solone i marynowa­ne. Specjalnych sztućców (tępego, skośnie zakończonego i szerokiego noża oraz szerokiego widelca) używamy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. Dawniej do ta­kich ryb nawet w restauracjach podawano dwa widelce. Dziś dwoma widelcami można posłużyć się tylko w gro­nie rodziny i najbliższych przyjaciół.

Czy wiesz, że...

mrożonych porcjowanych ryb (kostek) nie należy rozmrażać przed przyrządzaniem, a ryby w
     cało­ści trzeba najpierw powo­li rozmrozić (np. w chłod­nym słodkim mleku), ale tylko tak, by
     dały się po­dzielić. Raz rozmrożonej ryby nie wolno ponownie zamrażać!

umyte ryby przed smaże­niem koniecznie trzeba osuszyć, natrzeć przypra­wami i upanierować,
     a pod koniec smażenia dobrze jest położyć na każdej porcji kawałek masła - wyjdzie smaczna
     i soczysta.

zanim ryba trafi na pa­telnię, ruszt lub do garn­ka, w kilku miejscach lekko natnijmy jej skórę,
     dzięki czemu, kurcząc się pod wpływem wysokiej temperatury, nie od­kształci się.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin